ΑΘΗΝΑ
21:24
|
05.07.2024
Ανακατάξεις στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ επιφέρουν οι εκλογές την άνοιξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες οι ζυμώσεις και οι ανακατατάξεις στο ρευστό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ ενόψει των νέων (τέταρτων σε δύο χρόνια) πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 23ης Μαρτίου.

Μόνο σήμερα δημοσιοποιήθηκαν προθέσεις για την ίδρυση δύο νέων κομμάτων.

Το ένα κόμμα το συγκροτεί ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι με στόχο να εκπροσωπήσει ένα τμήμα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Το όνομα του νέου κόμματος και κάποιες βασικές προγραμματικές θέσεις αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το βράδυ ο Χουλντάι, ο οποίος το καλοκαίρι είχε καλωσορίσει τις συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Tel Aviv Mayor Ron Huldai attends the annual international Municipal Innovation Conference in Tel Aviv, on February 19, 2020. (Miriam Alster/Flash90)

Ενα άλλο νέο κόμμα ανακοίνωσε σήμερα πως θα συγκροτήσει και η δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίδας “Jewish Insider“, πρώην δημοσιογράφος στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και στην Τζερούσαλεμ Ποστ, Έϊμι Σπάιρο, με στόχο να εκπροσωπήσει τους συντηρητικούς μυστικιστές Χασιδιστές, τμήμα των Ορθόδοξων Εβραίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατοικεί στη Νέα Υόρκη.

Το γαϊτανάκι της ίδρυσης νέων κομμάτων στο Ισραήλ ξεκίνησε, πριν καν προκηρυχθούν την περασμένη βδομάδα οι πρόωρες εκλογές, ο Γκιντόν Σάαρ.

Ο Σάαρ, που διεκδίκησε πέρσι την ηγεσία του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ για να φτιάξει το κόμμα της “Νέας Ελπίδας”, στερείται εναλλακτικής πολιτικής πρότασης καθώς έχει ουσιαστικά ατζέντα που στρέφεται αποκλειστικά κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Netanyahu's new challenger: Gideon Saar launches party to take on Likud -  Axios

Ανακατατάξεις αναμένονται και στους Εργατικούς που κάποτε ήταν κραταιό κόμμα εξουσίας. Ο αρχηγός των Εργατικών, Αμίρ Πέρετζ, παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Ο πιθανότερος λόγος είναι πως ο Πέρετζ εποφθαλμιά το προεδρικό αξίωμα, καθώς το καλοκαίρι ολοκληρώνει τη θητεία του ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν.

Labor Party leader Amir Peretz at an election event in Tel Aviv on Dec. 31, 2019. Photo by Tomer Neuberg/Flash90.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Καστοριά: Ιδρύεται σχολή Αστυφυλάκων

Συγχαρητήρια Ανδρουλάκη- Κασσελάκη στον Κιρ Στάρμερ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα