ΑΘΗΝΑ
07:33
|
26.04.2024
Ο Τσαβούσογλου είπε πως συνιστά "πολύ σοβαρή απειλή και κίνδυνο για το Κόσοβο" η οργάνωση Γκιουλενιστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συνεργαστούν στον αγώνα κατά του κινήματος Γκιουλενιστών (FETÖ) δήλωσε απόψε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Κοσοβάρα υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς, Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα.

Ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η οργάνωση του πρώην εταίρου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ισλαμιστή ιερωμένου Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν, συνιστά “πολύ σοβαρή απειλή και κίνδυνο για το Κόσοβο”. Εκτίμησε έτσι πως είναι επιτακτική ανάγκη να διωχθεί η οργάνωση από το Κοσσυφοπέδιο.

Υποστήριξε επίσης πως η χώρα του υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα και πως οι τουρκικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο δίνουν δουλειά σε 10.000 Κοσοβάρους.

Η Κοσοβάρα υπουργός, από την πλευρά της, εξήρε τη στενή συνεργασία με την Τουρκία ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υπενθύμισε επίσης πως η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών το Φεβρουάριο του 2008. Ισχυρίστηκε πως οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου είναι “αποφασισμένες” να επιλύσουν “όλα τα προβλήματα” που έχουν με τη Σερβία με “ειρηνικά μέσα”.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επικρίνει τη Σερβία λέγοντας πως δεν ήταν τάχα “εταίρος” αξιόπιστος σε ό,τι αφορά την τήρηση συμφωνιών και αρχών καλής γειτονίας, μολονότι είναι το Κοσσυφοπέδιο που δεν εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια τη συμφωνία για την ίδρυση της ένωσης Σερβικών Δήμων που είχε συμφωνηθεί στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνια κατανόησης σε επίπεδο διπλωματικών ανταλλαγών και πολιτικής διαβούλευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα