Μετά από επτά χρόνια ατέρμονων διαπραγματεύσεων και συζητήσεων και παρά τις “ανησυχίες” των Βρυξελλών για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Κίνα, ο κύβος ερρίθφη.
Αύριο πρωί υπογράφεται η επενδυτική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας (γνωστή και σαν Comprehensive Agreement on Investments ή CAI) με την προσμονή πως θα σηματοδοτήσει την προώθηση σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων δίνοντας ώθηση όχι τόσο στην πανίσχυρη μηχανή της κινεζικής οικονομίας, όσο στην αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μία 12ετία από την κρίση του 2008 δε λέει να πάρει τα πάνω της…
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλέστηκε απόψε το πρακτορείο ΑΡ, η συμφωνία φαίνεται πως έκλεισε όταν η Κίνα δεσμεύτηκε πως θα επιδιώξει με ταχύρρυθμες διαδικασίες την επικύρωση των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ για την καταναγκαστική εργασία.
Άλλη μία εξέλιξη που φέρεται πως συνέβαλε στο κλείσιμο της συμφωνίας φαίνεται πως ήταν η προσθήκη “ξεκάθαρων κανόνων” κατά της επιβεβλημένης μεταφοράς καινοτόμων τεχνολογιών μεταξύ των δύο πλευρών. Μία πρακτική που επί χρόνια χρησιμοποιούσε η Κίνα έναντι δυτικών επιχειρήσεων που έστηναν τις βιομηχανίες στις αχανείς σινικές εκτάσεις εκμεταλλευόμενες το φθηνό αλλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Την Τρίτη, πάντως, οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ ενέκριναν το σχέδιο της συμφωνίας CAI αλλά αφού υπογραφεί θα τεθεί σε ισχύ μόνον εφόσον επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο.
Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναδεικνύουν τη σημασία της συμφωνίας αυτής δεδομένου ότι πέρσι, η ΕΕ εξήγαγε αγαθά αξίας περίπου 198 δισ. ευρώ στην Κίνα και η ΕΕ εισήγαγε κινέζικα προϊόντα αξίας 363 δισ. ευρώ.