ΑΘΗΝΑ
11:31
|
30.06.2024
Προκλήθηκε τελικά από 500 τόνους νιτρικής αμμωνίας, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πολύνεκρη έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού προκλήθηκε τελικά από 500 τόνους νιτρικής αμμωνίας, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της έρευνας του FBI.

Αναρρωτήθηκε ωστόσο πού πήγαν οι υπόλοιποι 2.200 τόνοι που υπήρχαν για χρόνια “χωρίς προφύλαξη” στις αποθήκες στις οποίες εκδηλώθηκε η καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταδίδοντας την είδηση, τόνισε πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το περιεχόμενο της έκθεσης του FBI.

Η έρευνα συνεχίζει να καθυστερεί σχεδόν πέντε μήνες μετά την έκρηξη που τραυμάτισε τη χώρα και κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της πρωτεύουσας. Η κοινή γνώμη, εξαγριωμένη, περιμένει ακόμα να μάθει πώς μπόρεσε να συμβεί μια τέτοια τραγωδία και απαιτεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Πολλοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μισέλ Αούν και του πρωθυπουργού, είχαν προειδοποιηθεί επίσημα για τον κίνδυνο από την ύπαρξη νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι.

Ο υπηρεσιακός (μετά την παραίτησή του τον Αύγουστο) πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ εξακολουθεί, ουσιαστικά, να αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Παρόλα αυτά ο ίδιος και τρεις πρώην υπουργοί κατηγορήθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου από έναν δικαστή στη Βηρυτό για «αμέλεια και πρόκληση εκατοντάδων θανάτων». Ωστόσο γρήγορα “μπήκαν τα μεγάλα μέσα” και η έρευνα ανεστάλη “προσωρινά” καθώς δύο από τους κατηγορηθέντες πρώην υπουργούς ζήτησαν τον αποκλεισμό του δικαστή Φαντί Σαουάν.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται πλέον να αποφανθεί επί του αιτήματος αυτού προτού συνεχιστεί η διαδικασία.

Μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού | Ναυτικά Χρονικά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο στη Γαλλία

Γαλλία: Η ανάκληση μίας άδειας εξόρυξης ως παράγοντας που δεν πρέπει να λείπει από την εξίσωση των βουλευτικών εκλογών

Εξοντώστε τον: Μετά τον Κόρμπιν και τον Φίτσο, ο Μελανσόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα