ΑΘΗΝΑ
12:03
|
03.12.2022
Με ψήφισμά του, το ICOMOS "καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα σε όλες τις διεθνείς χάρτες".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ψήφισμά του, το ICOMOS, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης, “δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της πόλης και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Με επιστολή που απέστειλε στην ελληνικλή κυβέρνηση η πρόεδρος του Διεθνούς ICOMOS, Τερέζα Πατρίτσιο, “καλεί τις ελληνικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς να εφαρμόσουν πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές σύμφωνες με τα προβλεπόμενα σε όλες τις διεθνείς χάρτες”.

Αναλυτικά η επιστολή της Τερέζα Πατρίτσιο προς την Ελληνική Κυβέρνηση:

Αρ. Πρωτ.: GJ/TP/72

Παρίσι, 22 Δεκεμβρίου 2020

Εξοχώτατοι,

Το ICOMOS, το Διεθνές Συμβούλιο, Μνημείων και Τοποθεσιών –ένας μοναδικός, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ασχολείται με τη διατήρηση, προστασία, χρήση και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς– πραγματοποίησε την 20η Γενική Συνέλευση και Επιστημονικό Συμπόσιό του από τις 3 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε το ψήφισμα με τίτλο “Προστατεύστε κατά χώραν τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης” (αρ. 20GA/14) (βλ. το κείμενο του ψηφίσματος παρακάτω). Επισυνάπτεται επίσης το έγγραφο με το πλήρες κείμενο του Σήματος Κινδύνου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο οποίο αναφέρεται το ψήφισμα αυτό.

Το ICOMOS ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του παρόντος σχεδίου που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ICOMOS καλεί τις ελληνικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς να αναθεωρήσουν το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσουν πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές σύμφωνες με τα προβλεπόμενα σε όλες τις διεθνείς χάρτες, συμπεριλαμβανομένης της Χάρτας του ICOMOS για την Προστασία και Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, και στις διεθνείς συμβάσεις που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα.

Το ICOMOS παραμένει στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών και προσφέρεται να παρέχει τη συνδρομή του ως σύμβουλος προκειμένου να επιτευχθούν τα ανωτέρω με τον καλύτερο τρόπο.

Μετά τιμής,

Teresa Patricio

Κοινοποίηση: Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS, UNESCO World Heritage Centre

 Η πρωτότυπη επιστολή βρίσκεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: Heritage Alert: In situ preservation of antiquities at the Venizelos Metro Station in Thessaloniki, Greece – International Council on Monuments and Sites

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς ICOMOS βρίσκεται εδώ: http://www.sea.org.gr/details.php?id=1117

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού

Στην αποκατάσταση του σπιτιού της Κάλλας προχωρά ο Δήμος Αθηναίων

«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» στο Θέατρο Στοά

Άνχελα Άλβαρες: Πρωτοεμφανιζόμενη… ετών 95 στα Grammy (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα