ΑΘΗΝΑ
18:06
|
25.04.2024
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναλύουν, ενώ απεύχονται, το ενδεχόμενο ο Αντιπρόεδρος Πενς να μην επικυρώσει την εκλογή Μπάιντεν...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με το μάτι στραμμένο στην κρίσιμη ημερομηνία της 6ης Ιανουαρίου που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας για την επικύρωση της εκλογής του νέου προέδρου στις ΗΠΑ οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έδειξαν σήμερα…ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να μην πάνε τα πράγματα ως συνήθως.

Φάνηκαν δηλαδή να ανησυχούν πως κάποιος πολιτειακός παράγοντας, εν προκειμένω ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, μπορεί να αποτολμήσει το σχεδόν αδιανόητο: Να αγνοήσει την ψήφο του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που έδωσε 306 ψήφους στον Τζο Μπάιντεν και 232 στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να μην αναγνωρίσει την εκλογή του Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ…

Το κεντρικό άρθρο γνώμης των ακαδημαϊκών Νιλ Κάτγιαλ και Τζον Μόνσκι με τίτλο “Θα κάνει ο Πενς το σωστό;” επισημαίνει ακριβώς αυτό! “Στις 6 Ιανουαρίου ο αντιπρόεδρος θα προεδρεύσει στο Κογκρέσο ενώ αυτό θα μετρά τις ψήφους των Εκλεκτόρων. Ας ελπίσουμε πως δεν θα κάνει το αδιανόητο κατά παράβαση του συντάγματος.”

Οι αρθρογράφοι παρατηρούν πως ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ τα έχει βάλει σχεδόν με όλους όσοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του περί εκλογικής “νοθείας” και “κλοπής” της “νίκης του”.

Θυμούνται ανώτερα στελέχη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του FBI, του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλων στενών συνεργατών του σε καίριες θέσεις.

Θυμούνται ωστόσο επίσης με πόση προσοχή και επιμέλεια ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφύγει ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να θίξει τον αντιπρόεδρο Πενς που έχει το θεσμικό καθήκον της προεδρίας στο κογκρέσο και επικύρωσης της ψήφου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων.

Μνημονεύουν το άρθρο ΙΙ του Συντάγματος και την 12η Τροπολογία που αναφέρει ρητώς πως οι ψήφοι του Κολεγίου των Εκλεκτόρων θα ανοιχθούν από τον πρόεδρο της Γερουσίας, δηλαδή τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, βάση ρύθμισης που ισχύει από το 1887.

Αμφότεροι οι αρθρογράφοι τονίζουν πως ο ρόλος του Αντιπροέδρου σε αυτό το ζήτημα είναι εθιμοτυπικός και όχι ουσιαστικός. Ωστόσο φαίνεται να τηρούν επιφυλάξεις για την έστω ισχνή πιθανότητα να μην πάνε όλα έτσι μέχρι τέλους.

Τονίζουν πως το ίδιο το σύνταγμα έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να διαφωνήσει το Κογκρέσο με την Εκλεκτορική ψήφο. Ξεκαθαρίζουν επίσης πως απορρίφθηκαν όσες προσφυγές έγιναν στα δικαστήρια από τους δικηγόρους του Τραμπ.

Ωστόσο τους προβληματίζει η σιγή Πενς. Η επιλογή του να μην συγχαρεί ούτε καν την Κάμαλα Χάρις που έγινε η πρώτη Ασιατι΄κης καταγωγής Αφροαμερικανή που εξελέγη αντιπρόεδρος.

Και γι’ αυτό προειδοποιούν: “Το θέμα για τον Αντιπρόεδρο Πενς, όσο και για τα άλλα μέλη του Κογκρέσου, είναι με ποια πλευρά της Ιστορίας θέλουν να είναι. Μπορούν να δείξει την δεδηλωμένη ακεραιότητα κάθε μίας προηγούμενης προεδρικής κυβέρνησης; Ο αμερικανικός λαός αποδέχεται έναν εύχαρι ηττημένο , αλλά ένας πικρά ηττημένος ποτέ δεν έχει καλή κατάληξη στα βιβλία της Ιστορίας.”

Και συνεχίζουν: “Καλούμε τον κύριο Πενς να μελετήσει τον πρώτο μας πρόεδρο…. Μετά τον πρώτο πόλεμο της Επανάστασης, ο καλλιτέχνης Μπέντζαμιν Γουέστ ανέφερε πως ο Βασιλιάς Γεώργιος τον είχε ρωτήσει τι θα κάνει τώρα που η Αμερική έγινε ανεξάρτητη. Ο Γουέστ είπε πως ο Ουάσιγκτον θα παρέδιδε την εξουσία και θα επέστρεφε στα χωράφια του. Ο Βασιλιάς Γεώργιος τότε απάντησε με τις ακόλουθες λέξεις: “Εάν το κάνει αυτό, θα είναι ο σπουδαιότερος άνδρας στον κόσμο!”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα