ΑΘΗΝΑ
08:54
|
26.06.2024
Δύο μετασεισμοί έντασης 4,8 και 4,7 ρίχτερ εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα στην κεντρική Κροατία γκρεμίζοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Πέτρινια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυροί μετασεισμοί τάραξαν την κεντρική Κροατία σήμερα (Τετάρτη 30/12), μία μέρα μετά τη χθεσινή δόνηση των 6,4 ρίχτερ.

Τα ξημερώματα (06:15 τοπική ώρα), δύο μετασεισμοί έντασης 4,8 και 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Πέτρινια, προκαλώντας νέες καταστροφές σε κτίρια, τόσο στην πόλη της Πέτρινια όσο και σε γειτονικά χωριά.

“Το πρωί εκδηλώθηκε ο τρίτος και ο τέταρτος μετασεισμός. Όσα κτίρια δεν είχαν ήδη καταρρεύσει, μετατρέπονται πλέον κι αυτά σε ερείπια”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο δήμαρχος της Πέτρνια, Ντάρινκο Ντούμποβιτς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δημάρχου, πριν τους μετασεισμούς είχαν υποστεί καταστροφές περίπου τα μισά κτίρια της πόλης. Σήμερα θα επισκεφθεί την περιοχή η Γιανέζ Λέναρσιτς, η υπεύθυνη διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, έκανε έκανε μέσω Twitter για την παροχή υλικής βοήθειας, καθώς “Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αντίσκηνα, ηλεκτρικές θερμάστρες, ράντζα και σλίπινγκ μπαγκς”. Η Ε.Ε. ήδη ετοιμάζει πακέτο βοήθειας για τους πληγέντες.

Πολλοί κάτοικοι της Πέτρινια πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή βρήκαν καταφύγιο σε στρατόπεδο της περιοχής, καθώς ο φόβος των μετασεισμών τους κράτησε μακριά από τα σπίτια τους. Μέχρι και αυτήν την ώρα, πολλές γειτονιές της Πέτρινια και της γειτονικής κωμόπολης Σίσακ παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς που επισκέφτηκε χθες την Πέτρινια, παρομοίωσε την εικόνα που αντίκρισε με τις εικόνες από το ισοπεδωμένο Γκρόζνι μετά την πολιορκία του ρωσικού στρατού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “η πόλη δεν είναι πλεόν κατοικίσιμη”.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει εκδηλωθεί στην Κροατία μετά το 1880. Μέχρι στιγμής 12 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα ερείπια, ενώ άλλοι 20 νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Σοβαρό τροχαίο με παράσυρση και εγκατάλειψη 17χρονης στη Λεωφόρο Αθηνών

Επέστρεψε στην Αυστραλία ο Τζούλιαν Ασάνζ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα