ΑΘΗΝΑ
20:39
|
28.04.2024
Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 50 άλλοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της πόλης Άντεν στη Νότια Υεμένη, λίγη ώρα μετά την άφιξη της νέας κυβέρνησης που συγκροτήθηκε και ορκίστηκε στη Σαουδική Αραβία.

Από το ωστικό κύμα της ισχυρής έκρηξης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 50 άλλοι.

Ακολούθησαν και άλλες ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σττο αεροδρόμιο τις οποίες σξιωματούχοι του φιλοσαουδάραβα προέδρου Χάντι απέδωσαν σε όλμους που έριξαν στην περιοχή αντικαθεστωτικοί σιίτες ένοπλοι Χούτι που έχουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο εκρήξεις που συνέβησαν όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι αξιωματούχοι ξεκινούσαν να αποβιβάζονται.

Τα μέλη της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μαΐν Αμπντουλμαλίκ, καθώς και ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην Υεμένη Μοχάμεντ Σαΐντ αλ-Τζαμπέρ, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο προεδρικό μέγαρο της πόλης δίχως να πάθουν το παραμικρό. Μικροτραυματισμοί φαίνεται ωστόσο πως υπέστησαν μεταξύ άλλων ο κυβερνήτης του Άντεν και ένας υφυπουργός Μεταφορών.

Στη νέα κυβέρνηση, που απολαμβάνει της πλήρης στήριξης του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, συμμετέχουν παλιότερα στελέχη και συνεργάτες του Προέδρου Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι και αυτονομιστές του νότου.

Το σαουδαραβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ekhbaria μετέδωσε εικόνες με κατεστραμμένα οχήματα και σπασμένα τζάμια. Λευκός καπνός υψωνόταν από το σημείο.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται στο νότιο λιμάνι του ’ντεν εξαιτίας μιας διένεξης ανάμεσα στους αυτονομιστές και την κυβέρνηση του Χάντι. Οι αυτονομιστές (Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο, STC), οι οποίοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία της νότιας Υεμένης, κήρυξαν νωρίτερα φέτος την αυτονομία του ’ντεν, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις και περιπλέκοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη συνολική σύγκρουση.

Ο συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα το νέο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αυτονομιστές. Η κυβέρνηση αυτή έφθασε από το Ριάντ, όπου οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα