Νέος “αέρας” πιθανής εξομάλυνσης των διαταραγμένων από τον Ιούνιο του 2017 διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων φαίνεται πως πνέει ανάμεσα στις περισσότερες πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) Δρ. Ναγιέφ Φάλαχ αλ Χατζιράφ, απέστειλε σήμερα επίσημη πρόσκληση στον Καταριανό εμίρη σείχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι για να παραβρεθεί στην 41η σύνοδο κορυφής του GCC που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία στις 5 Ιανουαρίου 2021.
Ο Χατζιράφ τόνισε πως η σύνοδος κορυφής θα εστιάσει στις φιλοδοξίες της περιοχής για ανάπτυξη των ευκαιριών που προσφέρονται στον νεανικό πληθυσμό της περιφέρειας ενόψει των αλλαγών που επιφέρει γενικότερα η ψηφιοποίηση της οικονομίας και των Μέσων Παραγωγής.
Παρασκηνιακά εδώ και μερικούς μήνες, και όσο πλησιάζει το τέλος της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως καταβάλλονται έντονα προσπάθειες τόσο από την Ουάσιγκτον, όσο και από κράτη της περιοχής με ρόλο “μεσολαβητή” όπως το Κουβέιτ και το Ομάν για ξεπέρασμα της έντασης που κλιμακώθηκε τον Ιούνιο του 2017 από χώρες του Κόλπου έναντι του Κατάρ.
Τότε είχαν ανακοινώσει λίστα με 13 όρους, μεταξύ των οποίων ήταν και το κλείσιμο του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τη στρατιωτική βάση της Τουρκίας το έδαφός του και ο περιορισμός της συνεργασίας με το Ιράν που είχε ξεκινήσει με επίκεντρο την εκμετάλλευση νέων, τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Έκτοτε το Κατάρ όχι μόνον δεν ενέδωσε στις πιέσεις και το αυστηρό εμπορικό, οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν σε βάρος του η Αίγυπτος και οι περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αλλά βγήκε ενισχυμένο. Απέκτησε δε μεγαλύτερη οικονομική και επισιτιστική αυτάρκεια αλλά και “ανεξαρτησία” κινήσεων με ατζέντα που συγκλίνει συχνά με εκείνη της Τουρκίας και έρχεται ενίοτε σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας που είναι η δεσπόζουσα δύναμη στην περιφέρεια.
Ένας από τους πιθανότερους λόγους μίας πιθανής “γεφύρωσης” διαφορών ανάμεσα στο Κατάρ και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είναι η συγκρότηση μετώπου έναντι του Ιράν, που θεωρείται αντικειμενικά και ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους από γεωπολιτική άποψη στην ευρύτερη περιοχή.