ΑΘΗΝΑ
17:31
|
26.04.2024
Οι πρώτες υπογραφές έπεσαν στις Βρυξέλλες. Με 521 ψήφους υπέρ οι Βρετανοί ενέκριναν το διαζύγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσγειώθηκε στο Λονδίνο το αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), το οποίο μετέφερε από τις Βρυξέλλες το κείμενο των 1.200 σελίδων της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου. Τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 το μόνο που απομένει για την επικύρωση του Brexit και του διαζυγίου των Βρετανών με την ΕΕ είναι η υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να πρώτα λάβει την έγκριση από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο “επανέκτησε τον έλεγχο του” δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων. Ευρωσκεπτικιστές και Εργατικοί έχουν δηλώσει πως θα εγκρίνουν το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit. Ο Τζόνσον τόνισε ότι είναι πλέον καιρός να μπει ένα τέλος στις “μνησικακίες και στις αντιπαραθέσεις” που όξυναν τα πνεύματα στη βρετανική κοινωνία τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα.

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι το κόμμα της θα στηρίξει τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να μην εκθέσει τη χώρα στον κίνδυνο του “χάους” ενός άτακτου Brexit. Η Ριβς υποστήριξε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν είναι “αρκετά καλή”, αλλά είναι η μόνη “λογική επιλογή επί του παρόντος”.

Οι πρώτες υπογραφές στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΕ τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.  “Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που προστατεύει πλήρως τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις εταιρείες”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι “σε μείζονα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο” αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα του κλίματος και την παγκόσμιας απάντησης στις πανδημίες, όσο και σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων “που βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα”.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit

Πριν από λίγο η Daily Mail ανέφερε ότι η συμφωνία για το Brexit εγκρίθηκε από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων με 521 ψήφους υπέρ και 73 κατά. Ο Τζόνσον χρειαζόταν πλειοψηφία 448 ψήφων για να περάσει τη συμφωνία του. Απομένει η επικύρωση και έγκριση από το σώμα της Βουλής των Λόρδων.

Πηγή: BBC, Daily Mail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα