Η πανδημία και οι τραγικές απώλειες χιλιάδων ζωών, η οικονομική ύφεση και η αβεβαιότητα που έφεραν τα lockdown, η τουρκική προκλητικότητα και η αγωνία για τα ελληνοτουρκικά και την προσφυγική κρίση είναι οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τα βασικά συναισθήματα των Ελλήνων το 2020, χρονιά που, όπως προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία Κάπα Research, έκανε τους Έλληνες να φοβηθούν.
Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες αγωνιούν για τον κορονοϊό αλλά και για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομική τους κατάσταση, ενώ το 72% των πολιτών ανησυχεί για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.
Ο φόβος είναι αυτός που προφανώς έκανε τους Έλληνες να αναδιπλωθούν στην “ασφάλεια” του Κράτους, σύμφωνα με την έρευνα καθώς οι θεσμοί που φαίνεται πλέον ότι εμπιστεύονται περισσότερο είναι ο Στρατός, οι επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση (ως θεσμός) και η Αστυνομία, ενώ η Εκκλησία άρχισε να χάνει έδαφος στις προτιμήσεις τους.
Επιπλέον, η διαχείριση των έκτακτων συνθηκών φαίνεται ότι έχει ευνοήσει την τρέχουσα κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα κόμμα στο δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής του εξακολουθεί να έχει 14 μονάδες διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει πως εξαιτίας της κρίση του κορονοϊού, οι πολίτες άρχισαν να εμπιστεύονται περισσότερο τον δημόσιο τομέα, σε σχέση με τον ιδιωτικό (50% εμπιστεύονται το κράτος έναντι 43% που εμπιστεύονται τον ιδιωτικό τομέα).
Παραθέτουμε τα ευρήματα της έρευνας που προέκυψαν είτε εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την ιστορική συγκυρία τεσσάρων ευρύτερων εξελίξεων (Covid-19, οικονομική ύφεση, τουρκική προκλητικότητα, προσφυγική κρίση):
2020, η χρονιά που η Ελλάδα φοβήθηκε
Η κοινωνία αναδιπλώνεται στην ασφάλεια του κράτους
Η διαχείριση έκτακτων συνθηκών ευνοεί την κυβέρνηση
Νέοι και οικονομικά αδύναμοι ξανά στο μάτι του κυκλώνα
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έτοιμοι για στρατιωτική σύγκρουση
Το παλαιό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» ξανά επίκαιρο
Περισσότεροι πολίτες εξοικειώνονται με τον ψηφιακό κόσμο
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αλλάζει επίπεδο
Μετανάστες του 1990 και του 2010: Ο κόσμος άλλαξε δύο φορές
Το ελπιδοφόρο 2021