ΑΘΗΝΑ
07:17
|
10.05.2024
Αφορμή δίνουν οι δασμοί 15% της κυβέρνησης Τραμπ σε ευρωπαϊκά αεροσκάφη και προϊόντα ποτοποιίας...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επιτροπή της ΕΕ στηρίζει πλέον τις ελπίδες της στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για πιθανή αποκλιμάκωση της επιπρόσθετης έντασης που δημιουργεί σημερινή απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά αεροπλάνα και οινοπνευματώδη.

Οι νέοι δασμοί της τάξης του 15% που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου αφορούν  ανταλλακτικά αεροπλάνων ευρωπαϊκών εταιριών με πρώτη την Airbus (που είναι και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της αμερικανικής εταιρίας αεροναυπηγικής Boeing), μη αφρώδη οίνο, κονιάκ και μπράντι.

Δεν έγινε σαφές πότε ακριβώς θα τεθούν σε ισχύ.

Δημιουργούν ωστόσο αναπόφευκτα κλίμα νέας έντασης στον οξυμένο ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΕΕ.

A Boeing 737 MAX airplane takes off on a test flight from Dallas-Fort Worth International Airport in Texas

Αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξέφρασε «λύπη» για τους νέους δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ επισημαίνοντας πως διαταράσσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την επίλυση μιας 16ετούς διαμάχης σχετικά με τις επιδοτήσεις για τον αεροναυπηγικό κλάδο.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα βρεθεί γρήγορα μια λύση με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

 «Η ΕΕ θα συνομιλήσει με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατόν για να συνεχισθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στη διένεξη» ανέφερε σχετική δήλωση.

Ακολούθησε ανακοίνωση της εταιρίας Airbus με την οποία εκφράζεται λύπη για μια «αντιπαραγωγική κλιμάκωση» για την αμερικανική βιομηχανία.

Οι αμερικανικοί δασμοί θα προστεθούν σ’ αυτούς που έχουν ήδη επιβληθεί από το 2019 σε εισαγωγές από την Ευρώπη, όπως το κρασί, το τυρί, το ελαιόλαδο ή το ουίσκι, καθώς και στα αεροπλάνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα