ΑΘΗΝΑ
10:30
|
17.05.2024
Το Γιβραλτάρ θα ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν ώστε να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι ανάμεσα στο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος και την Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία βασική συμφωνία για τις σχέσεις του Γιβραλτάρ, που αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Ισπανία και τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σήμερα, μετά από έξι μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, αντιπροσωπείες αξιωματούχων από το Γιβραλτάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, την οποία εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια.

Οι πρώτες ανακοινώσεις αναφέρουν πως το Γιβραλτάρ θα έχει το πλεονέκτημα συμμετοχής σε προγράμματα και πολιτικές της ΕΕ και θα ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν ώστε να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι ανάμεσα στο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος και την Ισπανία με την οποία συνορεύει.

Η συμφωνία αποτρέπει σκληρό “Brexit” για τη συγκεκριμένη περιοχή αποφεύγοντας δυσμενείς οικονομικές συνέπειες και δυσκολίες στις μετακινήσεις ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων μεταξύ Γιβραλτάρ, Ισπανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, τουλάχιστον για μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Η συμφωνία συνήφθη μερικές μόνο ώρες πριν από την έναρξη της ισχύος του Brexit, σήμερα τα μεσάνυχτα (01:00 της Πρωτοχρονιάς, ώρα Ελλάδας) και έτσι αποφεύγεται να μετατραπούν από αύριο, Παρασκευή, το σύνορο ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και την Ισπανία σε «σκληρό» σύνορο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το βρετανικό αυτό Υπερπόντιο Έδαφος στο νότιο άκρο της Ιβηρικής θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο χώρος Σένγκεν.

 Οι συμφωνίες Σένγκεν, που εγγυώνται την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων ανάμεσα σε 26 ευρωπαϊκά κράτη χωρίς έλεγχο διαβατηρίων, θα εφαρμόζονται στο εξής στον βρετανικό θύλακο του Γιβραλτάρ, ανακοίνωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών. 

Η Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια ανέφερε πως οι έλεγχοι της Ζώνης Σένγκεν θα εφαρμόζονται στο αεροδρόμιο και το λιμάνι του Γιβραλτάρ “με τη βοήθεια αξιωματικών της FRONTEX” δίχως να πει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη.

“Η Ισπανία ως μέλος της Ζώνης Σένγκεν, θα είναι ο εγγυητής αυτών των ελέγχων σε άλλες χώρες-μέλη του Σένγκεν” ανέφερε τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό “”γκρεμίζουμε τους φραγμούς για να δημιουργήσουμε μία περιοχή κοινής ευημερίας”.

Αργότερα είχαν προγραμματιστεί ανάλογες δηλώσεις από τον πρωθυπουργό του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρδο, που περιορίστηκε σαν ένα πρώτο σχόλιο να αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Τουίτερ το ακόλουθο μήνυμα: “Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά πού ανήκει το Γιβραλτάρ. Εγώ δεν το ξεχνώ ποτέ!”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα