ΑΘΗΝΑ
03:54
|
23.06.2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εισηγήθηκε την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής άοπλων παρατηρητών στη Λιβύη για την επιτήρηση της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής άοπλων παρατηρητών στη Λιβύη προκειμένου να επιτηρούν την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον, απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, το οποίο παραβιάζεται συστηματικά. 

Με επιστολή του προς τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε τον σχηματισμό αποστολής παρατηρητών, που θα απαρτίζεται από πολίτες και απόστρατους στρατιωτικούς, τους οποίους θα προτείνουν οργανισμοί όπως η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. 

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γκουτέρες, οι παρατηρητές θα συνεργάζονται στο πεδίο με τις λιβυκές δυνάμεις για να επιβεβαιώνουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, την άρση ναρκοπεδίων και την απομάκρυνση των εκρηκτικών. Στο αρχικό στάδιο θα επιχειρούν σε μια τριγωνική ζώνη στη Λιβύη και στη συνέχεια, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους στη χώρα, έως ότου καταστεί δυνατό να αντικατασταθούν από μια ενιαία λιβυκή δύναμη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο φτάνει στη Νότια Κορέα για στρατιωτικές ασκήσεις

Πρόσφυγες… άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα πέρασε

Γάζα: Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

Χάμπεκ: Η Ε.Ε. είναι ανοιχτή για συνομιλίες για τους δασμούς στην Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα