Ξεκίνησε στην Κούβα από την 1η Ιανουαρίου η οικονομική και νομισματική ενοποίηση, η οποία ορίζεται από τις κυβερνητικές αρχές ως αναπόφευκτη αναγκαιότητα και ουσιαστικό βήμα για την προώθηση της οικονομικής στρατηγικής του έθνους. Όπως είχε ανακοινωθεί, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι πολίτες της Κούβας θα πρέπει να ανταλλάξουν τα χρήματά τους με κουβανικά πέσο σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία του 1×24 (1 δολάριο = 24 κουβανικά πέσο).
Το έργο οικονομικής αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την ενοποίηση των τρεχουσών συναλλαγματικών ισοτιμιών, την παύση της κυκλοφορίας του μετατρέψιμου πέσο και μια γενική μεταρρύθμιση των μισθών και των τιμών, με την σταδιακή εξάλειψη των μη απαραίτητων επιδοτήσεων.
Ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ τόνισε την αναγκαιότητα αυτού του βήματος, το οποίο διευκολύνει τη χώρα να πραγματοποιήσει τους απαιτούμενους μετασχηματισμούς, με γνώμονα τη διασφάλιση μεγαλύτερης ισότητας ευκαιριών, δικαιωμάτων και κοινωνικης δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες. Ο Μαρίνο Μουρίγιο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και επικεφαλής της Επιτροπής για την Εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών, εξήγησε ότι πρόκειται για μια διεπιστημονική και εγκάρσια διαδικασία για την κουβανική οικονομία, με σκοπό την επίλυση των μακροοικονομικών ανισορροποών, την μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την δημιουργία παραγωγικών κινήτρων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Πρόκειται για ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα, το οποίο επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ, τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Πηγή: telesur