ΑΘΗΝΑ
18:43
|
18.05.2024
Μια ναυτική νάρκη βρέθηκε συνδεδεμένη με το κύτος ενός πετρελαιοφόρου καθώς αυτό αναχώρησε από ένα ιρακινό λιμάνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εμπειρογνώμονες εκρηκτικών κλήθηκαν να εξουδετερώσουν μια ναυτική νάρκη που βρέθηκε συνδεδεμένη με το κύτος ενός πετρελαιοφόρου καθώς αυτό αναχώρησε από ένα ιρακινό λιμάνι, προκαλώντας την απομάκρυνση του πληρώματος του πλοίου εν μέσω σιγοβράζουσας έντασης στον Κόλπο.

Οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη την Παρασκευή το πρωί μέσω του ημι-επίσημου λογαριασμού twitter Security Media Cell, λέγοντας ότι ένα «ξένο σώμα» εντοπίστηκε στο πλοίο καθώς εισήλθε σε διεθνή ύδατα στον Περσικό Κόλπο την Πέμπτη το απόγευμα, περίπου 28 ναυτικά μίλια (52 χλμ.) ανοικτά του Ιράκ.

«Αμέσως σχηματίστηκε μια ομάδα για το χειρισμό εκρηκτικών από το Υπουργείο Εσωτερικών», συνεχίζει το Security Cell, προσθέτοντας ότι η ομάδα «εργαζόταν ακόμη για να εξουδετερώσει τη νάρκη και να εκκενώσει το πλοίο-στόχο, και οι ναυτικές δυνάμεις μας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια με την ομάδα πυροτεχνουργών για να ολοκληρώσει αυτήν την αποστολή».

Το δεξαμενόπλοιο, μισθωμένο από την ιρακινή κρατική εταιρεία Oil Marketing Company (SOMO), βρισκόταν στην περιοχή για να ανεφοδιάσει ένα άλλο πλοίο, το οποίο εκκενώθηκε με επιτυχία μετά την εύρεση της βόμβας.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας που μίλησε με το Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας είπε ότι η θαλάσσια νάρκη είναι «περίπλοκη» και έχει «αισθητήρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ξαφνική έκρηξη», προσθέτοντας ότι η ομάδα πυροτεχνουργών δεν είχε ξαναχειριστεί ποτέ μια τέτοια συσκευή. «Ζητήσαμε περαιτέρω βοήθεια από μια πιο επαγγελματική ομάδα πυροτεχνουργών», είπε.

Η επιβεβαίωση από τη Βαγδάτη ήρθε μια μέρα αφότου δύο ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας – οι Ambrey Intelligence και Dryad Global – δήλωσαν ότι οι ναυτικοί φοβόντουσαν ότι βρήκαν μια «νάρκη limpet» σε ένα πλοίο με σημαία της Λιβερίας στον Περσικό Κόλπο. Μια άλλη ιδιωτική εταιρία πληροφοριών, η Aurora Intel, μοιράστηκε μη επαληθευμένες φωτογραφίες και πλάνα που δείχνουν τη νάρκη να είναι τοποθετημένη στο κύτος του δεξαμενόπλοιου, δημοσιεύοντας επίσης δορυφορικές εικόνες των δύο σκαφών στη θάλασσα.

Οι Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου, μέρος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ανέφεραν επίσης την ανακάλυψη μιας νάρκης limpet, προτρέποντας άλλα πλοία που έπλεαν στην περιοχή να πραγματοποιήσουν ελέγχους κύτους. Ένας εκπρόσωπος του 5ου στόλου του Αμερικανικού Ναυτικού που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι παρακολουθεί το περιστατικό, σύμφωνα με το Associated Press.

Παραμένει ασαφές ποιος ήταν πίσω από την προφανή απόπειρα ναρκοθέτησης, χωρίς καμία ομάδα να αναλαμβάνει την ευθύνη. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν για παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς επιθέσεων ναρκών σε δεξαμενόπλοια που σταθμεύουν εντός και γύρω από τον Περσικό Κόλπο το καλοκαίρι του 2019. Η Τεχεράνη αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι «πληροφορίες από το Ιράκ» υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να «κατασκευάσουν ένα πρόσχημα για πόλεμο», όταν εμφανίστηκαν πρώιμες αναφορές για τη ναυτικό νάρκη. Ο υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι το Ιράν θα «υπερασπιστεί ανοιχτά και άμεσα» τον λαό του, αν και επέμεινε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει σύγκρουση.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα