Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, Ταν Κεφέι, προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις να μην στείλουν πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεσμευόμενοι ότι το Πεκίνο μπορεί να προβεί σε αντίποινα.
«Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν πρέπει να γίνει μια θάλασσα μεγάλης αντιπαλότητας που κυριαρχείται από όπλα και πολεμικά πλοία», δήλωσε ο Ταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο.
Υποστήριξε ότι η «πραγματική πηγή στρατιωτικοποίησης» στην περιοχή προέρχεται από τις χώρες «έξω από αυτήν την περιοχή, που στέλνουν τα πολεμικά τους πλοία χιλιάδες χιλιόμετρα από την πατρίδα τους για επίδειξη δύναμης».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δεσμεύθηκε ότι ο κινεζικός στρατός «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα, καθώς και την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
Πρόσθεσε ότι «η πορεία και ανάπτυξη της άμυνας της Κίνας ήταν ανέκαθεν μια προσθήκη στην παγκόσμια δύναμη ειρήνης», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «διάφορα μέρη μπορούν να διορθώσουν τις προκαταλήψεις τους και να αποκτήσουν ορθολογική άποψη για την Κίνα και τη στρατιωτική της ανάπτυξη».
Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά τις αναφορές ότι το νεότερο αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου, το HMS Queen Elizabeth, ενδέχεται να αναπτυχθεί στη Νότια Κίνα τους επόμενους μήνες ως μέρος της πρώτης επιχειρησιακής αποστολής του πλοίου.
Τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Ουίλιαμσον επιβεβαίωσε ότι η πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του Queen Elizabeth θα περιλάμβανε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κάτι που θα βοηθούσε στο «να γίνει πραγματικότητα μια παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία».
Επίσης το 2019, αναφορές των μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του πρόκειται να ενωθούν με μονάδες του στρατού των ΗΠΑ και των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας κοντά στα ιαπωνικά νησιά Ρίου Κίου «μόλις στις αρχές του επόμενου έτους».
Οι αναφερθείσες εξελίξεις έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων περιφερειακών εντάσεων σε εδάφη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που εκτός από την Κίνα διεκδικούν μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία αξίωση για τα εδάφη, οι ΗΠΑ συμμετέχουν επίσης ενεργά στη διαμάχη, στέλνοντας τα στρατιωτικά τους πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για τις λεγόμενες αποστολές ελευθερίας πλοήγησης, κάτι που πυροδοτεί σκληρή κριτική από το Πεκίνο που απορρίπτει τέτοιες πράξεις όπως ” προκλήσεις “.
Πηγή: Sputnik News