ΑΘΗΝΑ
20:35
|
05.10.2024
Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Μάλι όταν το όχημά τους χτυπήθηκε με εκρηκτική συσκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Μάλι όταν το όχημά τους χτυπήθηκε με εκρηκτική συσκευή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, άλλοι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια παρόμοια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ένα τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Οι νέες απώλειες επιβεβαιώθηκαν από τον στρατό και την κορυφαία ηγεσία της χώρας νωρίς την Κυριακή.

«Το όχημά τους χτύπησε μια αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή κατά τη διάρκεια μιας αποστολής πληροφοριών», δήλωσε η γαλλική Προεδρία σε δήλωση.

Δύο στρατιώτες, που ταυτοποιήθηκαν ως η λοχίας Yvonne Huynh και ο ταξίαρχος Loic Risser, σκοτώθηκαν στα βορειοανατολικά της χώρας το Σάββατο. Η Huynh είναι η πρώτη γυναίκα στρατιώτης που χάνει τη ζωή της στην πολυετή επιχείρηση της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική.

Οι νέες απώλειες ήρθαν λίγες μέρες μετά το θάνατο τριών άλλων στρατιωτών στην κομητεία. Τη Δευτέρα, ένα γαλλικό θωρακισμένο όχημα χτυπήθηκε από μια αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή (IED) στο κέντρο της πολιτείας Σαχέλ, σκοτώνοντας τρεις από τους επιβάτες του. Αργά το Σάββατο, η τοπική Ομάδα για την Υποστήριξη του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων (GSIM) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Τα δύο περιστατικά ανέβασαν το συνολικό αριθμό νεκρών της γαλλικής επιχείρησης Barkhane στη χώρα σε 50. Η Γαλλία ενεπλάκη στο Μάλι – καθώς και σε αρκετές άλλες πρώην αποικίες της – το 2013, ξεκινώντας μια επιχείρηση για να απωθήσει διάφορες ισλαμιστικές ομάδες και φυλετικούς επαναστάτες που έχουν καταλάβει τεράστια τμήματα της περιοχής.

Το Σαχέλ – το τμήμα της Αφρικής ακριβώς νότια της ερήμου της Σαχάρας – έπεσε σε αναταραχή μετά την εκστρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ και υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία, εναντίον του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, το 2011. Εκτός από την ουσιαστική καταστροφή της χώρας της Βόρειας Αφρικής, η ανατροπή και η φρικτή δολοφονία του Καντάφι οδήγησε στην άνοδο ανάμεικτων αντικυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή.

Περίπου 5.100 γαλλικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, με μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται στο Μάλι. Η επιχείρηση περιλαμβάνει επίσης στρατεύματα από τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα, τις χώρες που αποτελούν από κοινού την ομάδα G5 Sahel.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν για τσικουδιά αλλά τους ήρθε… σφηνάκι χλωρίνη-Στην εντατική 6 άτομα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κι άλλη πτώση για ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Από μήνας πλημμυρών, μήνας πυρκαγιών ο φετινός Σεπτέμβρης-Αυξήθηκαν κατά 11% τα πύρινα μέτωπα

Κακοκαιρία: Έρευνες για αγνοούμενο στην Αιτωλοακαρνανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα