ΑΘΗΝΑ
07:04
|
20.04.2024
Οι ιρανικές αρχές δικαιολόγησαν την ανάσχεση του πλοίου εξαιτίας ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής με χημικά...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρήσουν το αεροπλανοφόρο Νίμιτς στον Περσικό Κόλπο, πέρα από άλλες δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού που έχουν αναπτύξει, σε συνδυασμό με τις απειλές που εκτοξεύουν για την “αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα” που επιδεικνύουν συντηρεί την υψηλή ένταση στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο έντασης, ήρθε το μεσημέρι και η είδηση ανάσχεσης του νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου HANKUK CHEMI από τους Ιρανούς “Φρουρούς της Επανάστασης” σε μια περίοδο “ηλεκτρισμένων” σχέσεων και μεταξύ Ιράν-Νότιας Κορέας με αφορμή το πάγωμα ιρανικών κεφαλαίων σε νοτιοκορεατικές τράπεζες εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Image

Η απόφαση των αρχών του Ιράν για την ανάσχεση του νοτιοκορεατικού σκάφους δικαιολογήθηκε εξαιτίας της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής με χημικά από το νοτιοκορεατικό δεξαμενόπλοιο.

Image

Πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΝΙΜ αναφέρουν πως το πλήρωμα του πλοίου κρατείται στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μέλη του πληρώματος είναι από τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ.

Ωστόσο το πρακτορείο δεν διευκρίνιζει τον αριθμό τους.

Αντιδράσεις από ΕΕ για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε σήμερα από το Ιράν συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης «με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων προειδοποίησε εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Πέτερ Στάνο.

Ο Στάνο τόνισε πως οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ περιμένουν την ενημέρωση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εντός της ημέρας, πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε ενέργεια.

Τόνισε ιδιαίτερα «την σημασία αποφυγής κάθε μέτρου που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους».

Image

Η IAEA δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την υλοποίηση των ανακοινώσεων της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Η διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% ξεκίνησε στο υπόγειο σύμπλεγμα εμπλουτισμού Σαχίντ Αλιμοχαμάντι (Φορντόβ), που βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτίως της Τεχεράνης. Είχε επιβεβαιωθεί το πρωί από τον Ιρανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Αλί Ραμπιί, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έδωσε εντολή «τις τελευταίες ημέρες» και «η διαδικασία διοχέτευσης αερίου ξεκίνησε εδώ και λίγες ώρες».

Σε επιστολή με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, το Ιράν γνωστοποιούσε στον Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) την πρόθεσή του να παραγάγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, σε επίπεδο εμπλουτισμού που ίσχυε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας της Βιέννης.

Σύμφωνα με έκθεση της IAEA που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η Τεχεράνη εμπλούτιζε το ουράνιο σε βαθμό υψηλότερο από τα προβλεπόμενα από την συμφωνία του 2015 (3,67%), αλλά δεν ξεπερνούσε το όριο του 4,5% και εξακολουθούσε να δέχεται τις πολύ αυστηρές επιθεωρήσεις του διεθνούς οργανισμού. Η κατάσταση άλλαξε μετά την δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού και “αρχιτέκτονα” του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Μόχσεν Φαχριζαντέχ, στις 27 Νοεμβρίου από το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα