ΑΘΗΝΑ
17:07
|
26.04.2024
Ο πρωθυπουργός διάλεξε πρώτα να ανασχηματίσει επιθετικά την κυβέρνηση και μετά να προχωρήσει στην προκήρυξη των πρόωρων πανδημικών εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν επέστρεψε από το Μόναχο κουνώντας σαν σημαία μπροστά στις κινηματογραφικές κάμερες την κατάπτυστη συμφωνία με τον Αδόλφο Χίτλερ που παρέδιδε την Τσεχοσλοβακία στις ορέξεις των ναζί, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε σχολιάσει ως εξής την ενέργεια του πολιτικού του αντιπάλου: “Ο Νέβιλ είχε να διαλέξει ανάμεσα στον εξευτελισμό και τον πόλεμο. Διάλεξε τον εξευτελισμό, θα πάρει και τον πόλεμο”.

Με τα ίδια περίπου κριτήρια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης “του”. Έπρεπε να διαλέξει επικοινωνιακά και πολιτικά ανάμεσα στις αλλαγές και τις εκλογές. Διάλεξε τις πρώτες, θα πάρει και τις δεύτερες. Και δεν είναι απολύτως στο χέρι του να καθορίσει τον χρόνο της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Τον τρόπο όμως που θα διεξαχθεί η προεκλογική μάχη, τον έχει ήδη ξεκαθαρίσει.

Η πρόωρη κάλπη θα είναι ένας πόλεμος ζωής και θανάτου για τη ΝΔ. Η σύγκρουση θα είναι άγρια και πολωτική. Χωρίς κανόνες και αστικές ευγένειες. Από αυτήν τη σκοπιά η νέα σύνθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Στο υπουργείο της πλατείας Κλαυθμώνος ανήκουν ως αρμοδιότητες η εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διεξαγωγή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα και η πολιτογράφηση των νέων Ελλήνων πολιτών. Το τελευταίο σημείο έχει μεγάλη και κομβική σημασία στη συγκυρία. Εξάλλου πολλά δικηγορικά γραφεία είτε αμιγώς γαλάζια είτε παλαιόθεν ακροδεξιά και κάπως “μαύρα” και αγκυλωτά, έχουν εξειδικευτεί τα τελευταία είκοσι χρόνια και στην “κατ’ εξαίρεση” πολιτογράφηση αλλοδαπών, κυρίως με καταγωγή από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Ακόμη κι αν αυτοί οι αλλοδαποί βαρύνονται με τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και την επιμέτρηση καταδικαστικών αποφάσεων για παράδειγμα για εγκλήματα κατά της ζωής – λόγος ικανός και απολύτως νόμιμος για την πλήρη και αμετάκλητη απόρριψη της αίτησης πολιτογράφησης. Πάντα υπάρχει ένα “παραθυράκι” στον νόμο (ή στο κατάλληλο υπουργείο και την αποκεντρωμένη διοίκηση) για να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια ακόμη και σε σεσημασμένους εγκληματίες που αργότερα, φυσικά, θα μπορούν να ψηφίσουν ως πολιτευτή και βουλευτή τον “ευεργέτη” τους δικηγόρο.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Δεξιά υπερέχει μετά το 2019 και λόγω των πελατειακών και κομματαρχικών της δικτύων τύπου Γκρούεζα. Το χρήμα που διαχέεται και καταλήγει στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου ή δεύτερου βαθμού, άμεσα ή έμμεσα, είναι σημαντικό και διόλου αμελητέο. Παραμονές μιας άγριας και σκληρής, πανδημικής εκλογικής μάχης, αυτό το χρήμα μπορεί να παίξει τον απολύτως κρίσιμο ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης έστω και με βραχεία ή απλώς αναλογική κεφαλή.

Συνήθως, και για τυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους, η προκήρυξη εκλογών φέρνει υπηρεσιακή διοίκηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Αν όμως η τράπουλα έχει σημαδευτεί σε μεγάλο βαθμό προκαταβολικά, αυτή η προσωρινή αλλαγή φρουράς θα έχει μικρή σημασία πέρα από την “έντιμη” και “καθαρή” διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού, μια συμβολική κίνηση, μια υπουργική “αναβάθμιση” με σαφείς ρίζες στην ακροδεξιά είτε εντός είτε εκτός της ΝΔ είναι ικανή συνθήκη για να επαναφέρει στο αβερωφικό μαντρί τα μαύρα πρόβατα που πριν από μερικούς μήνες είδαν εαυτούς και ψηφοφόρους να καταδικάζονται ως εγκληματική οργάνωση στο Εφετείο.

Με το ίδιο πρίσμα, το προεκλογικό και συνάμα ταξικό, πρέπει να ερμηνευθεί και ο ανασχηματισμός στο υπουργείο Εργασίας. Ο χρόνος πιέζει και οι τελικές αντιμεταρρυθμίσεις που θα διαλύσουν πλήρως το ελάχιστο εναπομείναν περιβάλλον προστασίας και κανόνων των εργαζομένων στην Ελλάδα πρέπει να δρομολογηθούν με ταχύτητα και συνεκτικότητα.

Η νέα σύνθεση αυτού του υπουργείου έχει δώσει τα εργοδοτικά και επιχειρηματικά της διαπιστευτήρια εδώ και χρόνια, από την εποχή του Ευρωκοινοβουλίου και των αλλεπάλληλων και συνεπών παρεμβάσεων για τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες των άγονων και χρυσοπληρωμένων γραμμών με την εγγύηση των κοινοτικών και κρατικών πόρων, που μέσα σε λίγα χρόνια έγιναν αρπακτικό μονοπώλιο στους αιγαιοπελαγίτικους αιθέρες της χώρας.

Όλα τα υπόλοιπα έμειναν σταθερά στο υπουργικό συμβούλιο: λίγο-πολύ, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ και τα περιθώρια κινήσεων του πρωθυπουργού οφείλουν να παρακολουθούν όλες τις «ευαισθησίες» των αφανών εταίρων του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ : από την Εκκλησία και τον ΣΕΒ έως την πρεσβεία, και από τα σώματα ασφαλείας έως το βαθύ και διεφθαρμένο εκσυγχρονιστικό κράτος που έχει κληροδοτήσει η περίοδος του Κώστα Σημίτη στην Ελλάδα. Οι διάφορες νέες είσοδοι, οι μετακινήσεις και τα υφυπουργεία κατανεμήθηκαν και έγιναν στο πλαίσιο των εσωτερικών ισορροπιών και παραδόθηκαν σε ανθρώπους, βουλευτές, μεταγραφές και στελέχη της ΝΔ, παλιά, νέα, φωνακλάδικα ή «σιωπηλά» που θα έχουν και το καύσιμο της πρωθυπουργικής συγκατάνευσης και αναγνώρισης στον προεκλογικό αγώνα που από σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να δώσουν από θέση επικοινωνιακής και πολιτικής ισχύος τη μάχη του σταυρού στο ψηφοδέλτιο.

Το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι το πότε θα προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές. Το πώς αυτές θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα όξυνσης, πόλωσης, άγριας ταξικής σύγκρουσης και αναμέτρησης με φόντο και τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το καθόρισε ήδη ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του. Η αρένα μυρίζει αίμα και από τα χέρια έχουν βγει τα γάντια. Το σκληρό προεκλογικό ροκ με άρωμα άκρας Δεξιάς και σε καταστάσεις ταξικής συντριβής και λεηλασίας μόλις ξεκίνησε.

Ας περιμένουμε την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον για να δούμε και πότε θα καθοριστεί η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών κάπου μεταξύ Ηρώδου Αττικού, πλατείας Μαβίλη, Μονής Πετράκη και οδών Ξενοφώντος και Πανεπιστημίου. Η υπουργικά ανακαινισμένη πλατεία Κλαυθμώνος περιμένει οδηγίες και εντολές.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα