ΑΘΗΝΑ
12:58
|
26.04.2024
H ιταλική εφημερίδα Ιl fatto quotidiano προβλέπει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μετατοπίσει το κέντρο βάρους από την Τουρκία στην Ελλάδα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιθανή μετατόπιση του “κέντρου βάρους” των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία στην Ελλάδα εκτιμά πως θα επιχειρήσει η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημερινό, εκτενές ρεπορτάζ, της ιταλικής εφημερίδας Ιl fatto quotidiano.

Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν «αρχίζει με ένα σημαντικό θέμα, που θα έχει απήχηση σε ισορροπίες και επιρροές σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρω-Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την αρχή του άρθρου.

Σε αυτό το πλαίσιο αλλά και στο της αυξημένης ανταγωνιστικής κινητικότητας της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή οι αρθρογράφοι της εφημερίδας βλέπουν και τις προσπάθειες της Ελλάδας για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, στο πλαίσιο των οποίων προβλέπεται η αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Ραφάλ και η πιθανότητα αγοράς μαχητικών F-35 που αρχικά προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά η πώλησή τους “πάγωσε” μετά την επιλογή της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταστήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 .

Η ιταλική εφημερίδα εκτιμά έτσι πως η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα αλλάξει στάση μόνον σε ό,τι αφορά τον Περσικό και την πιθανή επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από την οποία αποχώρησαν το 2018 με ευθύνη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επισημαίνει πως στην Ελλάδα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη χρήση και το ρόλο της ναυτικής βάσης στη Σούδα, που διευρύνεται ώστε να φιλοξενεί περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια και φρεγάτες, σε βάρος της βάσης που διατηρούν οι ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος Φρανσέσκο Ντε Πάλο τονίζει επίσης τις “νευραλγικές” κινήσεις των ΗΠΑ όπως η εξαγορά του ναυπηγείου Νεώριον στη Σύρο από την αμερικανική εταιρεία ONEX, με στόχο τη συντήρηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η επένδυση ενός δισ. δολαρίων από την Μάικροσοφτ στο Λαύριο στο πλαίσιο ψηφιοποίησης της οικονομίας.

Επισημαίνει ακόμη τα σχέδια για τη διέλευση νέων αγωγών φυσικού αερίου από την Ελλάδα, π.χ. TAP, TANAP (και πιθανώς του Eastmed εάν τελικώς κριθεί υλοποιήσιμο σχέδιο).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα