ΑΘΗΝΑ
23:38
|
01.05.2024
Εξασφάλισε 216 ψήφους, έναντι 209 του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, του Κέβιν Μακάρθι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν και οριακή η επικράτησή της η Νάνσι Πελόζι πέτυχε την επανεκλογή της στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την πρώτη συνεδρίαση του 117ου αμερικανικού Κογκρέσου, όπου η πολιτική αβεβαιότητα είναι εμφανής καθώς ακόμα δεν έχει κριθεί ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Η 80χρονη Νάνσι Πελόζι εξασφάλισε 216 ψήφους, έναντι 209 του Ρεπουμπλικανού της, του Κέβιν Μακάρθι. Όλοι οι παρόντες Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν τον Μακάρθι, ενώ πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών δεν έδωσαν την ψήφο τους στην Πελόζι. Οι εκλογές για τις 435 έδρες του σώματος διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών να είναι η μικρότερη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

“Με την ορκωμοσία μας σήμερα, αναλαμβάνουμε μια ευθύνη πρωτόγνωρη και ανυπέρβλητη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ηγεσίες της χώρας. Το Κογκρέσο αρχίζει τις εργασίες του εν καιρώ μιας άνευ προηγουμένου δυσκολίας”, δήλωσε η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφερόμενοι στους περισσότερους από 350.000 θανάτους στη χώρα λόγω επιπλοκών του νέου κορονοϊού. Και πρόσθεσε, “το έθνος μας πρέπει τώρα να επουλώσει τις πληγές του. Η βασική και πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι να νικήσουμε τον κορονοϊό. Και θα τα καταφέρουμε”. Δεσμεύτηκε επίσης ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει και νέο πακέτο βοηθείας πέρα από τα 892 δισεκατομμύρια δολάρια που υπερψήφισε τον Δεκέμβριο του 2020.  

Η πλειοψηφία στη Γερουσία και άρα η ισορροπία ισχύος στο Κογκρέσο κατά το πρώτο μέρος της θητείας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν κρίνεται σε δύο επαναληπτικές αναμετρήσεις στην Τζόρτζια αύριο Τρίτη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία της Νάνσι Πελόζι στο αξίωμα. Ανέλαβε για πρώτη φορά το αξίωμα το 2007. Επανήλθε στην προεδρία της Βουλής τον Ιανουάριο του 2019, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα