ΑΘΗΝΑ
21:36
|
26.04.2024
Συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των νέων αυστηροποιημένων μέτρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέρχεται μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά την ανακοίνωση των νέων αυστηροποιημένων μέτρων από την κυβέρνηση, που θέλουν τις εκκλησίες κλειστές για τους πιστούς κατά την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων.

Τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με ανακοίνωση, αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά την ανακοίνωση του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, περί αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρώην υφυπουργού Στέλιου Πέτσα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τελεστεί Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους τα Θεοφάνεια και οι εκκλησίες να παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Όπως επισημαίνεται, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή στις 11:00 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.

Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά από την σημερινή ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή (3.1.2021) για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων, αποφάσισε την σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 το πρωί, η οποία θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.

Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

Στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, ενώ μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η επιστολή του ΙΣΚΕ

Ενόψει της έκτακτης σύγκλησής της τη Δευτέρα, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος απέστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο, ζητώντας να μην εμποδιστεί η παρουσία πιστών κατά τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων

“Μακαριώτατε, Άγιοι Συνοδικοί,

Η σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κυβερνήσεως περί απουσίας των πιστών από τη Θεία Λειτουργία της εορτής των Αγίων Θεοφανείων μας δημιουργεί αισθήματα πικρίας καθόσον ο ιερός Κλήρος συντασσόμενος με τα μέτρα προστασίας της υγείας μερίμνησε για την πιστή εφαρμογή τους με τη συνεργασία των λαϊκών μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και του προσωπικού των Ιερών Ναών.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος έχοντας τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, ζητά μέσω της Σεπτής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ελληνική Κυβέρνηση να τηρήσει και να τιμήσει τις αποφάσεις της και να μην εμποδιστεί η παρουσία πιστών κατά την μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.

Ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας,

Το 2021 να είναι ειρηνικό και σωτήριο”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα