ΑΘΗΝΑ
09:02
|
24.04.2024
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει την "παράδοση" περιοδείας σε χώρες της Αφρικής, στην αρχή της νέας χρονιάς, όπως κάνουν οι πρόκατοχοί του από τη δεκαετία…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τη Νιγηρία ξεκίνησε ο Κινέζος πρόεδρος Ουάνγκ Γι την αφρικανική περιοδεία σε πέντε αφρικανικές χώρες με κεντρικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών πολύπλευρων σχέσεων στο πλαίσιο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC).

Κεντρικά θέματα στην ατζέντα επαφών που είχε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών με τον Νιγηριανό πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι και άλλους αξιωματούχους είναι οι προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας Covid-19 και η υπογραφή συμφωνίας για την συμπαραγωγή εμβολίων κινέζικων εταιριών στη Νιγηρία.

Από τις διαβουλεύσεις του Κινέζου υπουργού δεν έλειψαν συζητήσεις και για την αναπτυξιακή Ατζέντα του ΟΗΕ 2030 για την καταπολέμηση της Φτώχειας σε αναπτυσσόμενες χώρες, την πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης και τερματισμού συγκρούσεων σε χώρες της Αφρικής που είναι γνωστή ως “Πρωτοβουλία Σίγασης Όπλων” καθώς επίσης και άλλα διμερή, εμπορικά και επενδυτικά προγράμματα.

The Importance Of Wang Yi's Visit To Nigeria

Ο Γουάνγκ Γι συνεχίζει την παράδοση 31 ετών που θέλει όλους τους Κινέζους προκατόχους του να πραγματοποιούν την αρχή μίας νέας χρονιάς, τουλάχιστον ανά διετία, περιοδείες σε αφρικανικές χώρες με στόχο την ενίσχυση σχέσεων στη βάση αμοιβαίας ωφέλειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον μέσα στην τελευταία δεκαετία Κινέζοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει 79 επισκέψεις σε 43 αφρικανικές χώρες.

Οι περισσότερες από αυτές τις επισκέψεις πραγματοποιούνται στην αρχή της νέας χρονιάς, μία “παράδοση” που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τανγκ Τζιασουάν…

Ο διευθυντής του νιγηριανού “Κέντρου Μελετών Κίνας” Τσαρλς Ονουνάιτζου σχολιάζοντας την σημερινή επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών τόνισε πως εντάσσεται σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς προοδευτικής εξέλιξης των σχέσεων συνεργασίας με επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ανέφερε πως η Κίνα έχει δώσει “σημαντική βοήθεια” σε αφρικανικές χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας, όχι μόνον σε φάρμακα, ιατροφαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό αλλά και σε εμβόλια, τεχνογνωσία και εμπειρία πρόληψης και περιορισμού της πανδημίας.

Ο Ονουνάιτζου τόνισε ακόμη πως η δραστηριοποίηση της Κίνας στην Αφρική τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια έχει αλλάξει δραστικά το τοπίο από άποψη οικονομίας, εμπορίου και υποδομών γιατί στο πλαίσιο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής δημιούργηθηκαν μεταξύ άλλων σύγχρονα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυααλλά και βιομηχανικά πάρκα.

Η αφρικανική περιοδεία του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώνεται το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Ουάνγκ είναι η Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, η Μποτσουάνα, η Τανζανία και οι Σεϋχέλλες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα