Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Θεσσαλονίκη, εμβολιάστηκε σήμερα και η 97χρονη, Θεσσαλονικιά, εβραϊκής καταγωγής, Ζάνα Σαντικάριο-Σατσόγλου.
Η κυρία Σαντικάριο-Σατσόγλου το 1943 σε ηλικία 18 ετών ήταν ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα του ναζισμού που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στην Πολωνία.
Οι γονείς όπως και τα αδέρφια της δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση του στρατοπέδου, καθώς εξοντώθηκαν εκεί.
Η κυρία Σαντικάριο-Σατσόγλου είναι μία από τους λιγοστούς Eβραίους της Θεσσαλονίκης που επέζησαν στις φριχτές συνθήκες των ναζιστικών στρατοπέδων και απελευθερώθηκαν από τους συμμάχους το 1945.
Σε τελετή που ακολούθησε την ολοκλήρωση της Πορείας Μνήμης για τη συμπλήρωση 74 ετών από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, η κυρία Σαντικάριο-Σατσόγλου περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις δύσκολες στιγμές που έζησε εκεί.
“Να μην ξαναγίνουν ποτέ αυτά ούτε σε Εβραίους, ούτε σε Χριστιανούς, ούτε σε κανέναν” τόνισε στην ομιλία της, περιγράφοντας την “κόλαση” του στρατοπέδου.
Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε αμέσως μετά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε θαλάμους αερίωνθάλαμοι, πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός και θάνατος από ασιτία.
Ως το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, το Άουσβιτς έγινε σύμβολο του Ολοκαυτώματος, θύματά του οποίου υπήρξαν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι (Εβραίοι, πολιτικοί κρατούμενοι, Πολωνοί, Αθίγγανοι, αιχμάλωτοι πολέμου, σωφρονιστικοί και ποινικοί κρατούμενοι, ομοφυλόφιλοι και άλλες εθνικές ομάδες).