Συμφωνία «αλληλεγγύης και σταθερότητας» υπέγραψαν σήμερα οι ηγέτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) κατά την 41η σύνοδο κορυφής στην πόλη αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας οι έξι ηγέτες χωρών της περιοχής.
Σε δηλώσεις που έκανε νωρίς το απόγευμα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά την έναρξη της ετήσιας συνοδου κορυφής αναφέρθηκε στο τέλος της τριετούς αντιπαράθεσης της χώρας του και άλλων μελών του GCC με το Κατάρ το οποίο είχαν κατηγορήσει για τρομοκρατία επειδή μεταξύ άλλων στηρίζει τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” και συνεργάζεται με το Ιράν. Είχαν επίσης αντιταχθεί στην ύπαρξη τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο καταριανό έδαφος αλλά και στο ρόλο που παίζει το καταριανό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα στα εσωτερικά των χωρών τους.
«Οι προσπάθειες (του Κουβέιτ και των ΗΠΑ) μας βοήθησαν να επιτύχουμε συμφωνία για τη διακήρυξη της Αλ-Ούλα που θα υπογραφεί σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, όπου βεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και τη σταθερότητα στον Κόλπο» ανέφερε ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο.
Δεν άργησε ωστόσο να αποκαλύψει πως το Ιράν και οι πιέσεις των ΗΠΑ ήταν ο βασικός λόγος που “γεφύρωσε” , υποτίθεται, τις διαφορές μεταξύ των περισσότερων μελών του Συμβουλίου Συνεργασία του Κόλπου με το Κατάρ.
«Έχουμε σήμερα επειγόντως ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να δώσουμε ώθηση στην περιφέρειά μας και για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιβάλλουν, ιδιαίτερα τις απειλές που δημιουργούνται από το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του ιρανικού καθεστώτος και από τα σχέδιά του για σαμποτάζ και καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά…
Αραβικά δίκτυα ανέφεραν ότι οι ηγέτες των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπέγραψαν δύο έγγραφα: α) τη διακήρυξη της Αλ-Ούλα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κoρυφής στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, και β) ένα τελικό ανακοινωθέν. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις το ακριβές περιεχόμενό τους δεν έγινε άμεσα γνωστό.