ΑΘΗΝΑ
03:18
|
20.04.2024
Έκκληση Μπάιντεν με στόχο την αποκατάσταση της τάξης στο Καπιτώλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε αποψινό δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνει διάγγελμα στην δημόσια τηλεόραση και να καλέσει τον “όχλο να σταματήσει αμέσως” τα επεισόδια στο Καπιτώλιο και να εγκαταλείψουν το κτίριο και την πρωτεύουσα!

Χαρακτήρισε τις ενέργειες των υποστηρικτών του Τραμπ “εξέγερση” προσθέτοντας πως “πρόκειται για χάος που πρέπει να τελειώσει τώρα!”

“Πρόεδρε Τραμπ βγες μπροστά! Ας ευλογεί ο Θεός την Αμερική” είπε χαρακτηριστικά.

“Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Θα νικήσουμε… Η δουλειά τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της αξιοπρεπειας στην πολιτική. Σεβασμός, αξιοπρέπεια, ανοχή. Αυτοί είμαστε . Αυτοί είμασταν πάντα! Υποτίθεται πως είναι ιερή η διαδικασία επικύρωσης εκλογής του προέδρου” πρόσθεσε σε δραματικό τόνο.

“Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη. Χρειάζεται ανθρώπους που νοιάζονται για το κοινό καλό! Εδώ και 2,5 αιώνες είμαστε ο λαός. Εχουμε μία τέλεια ένωση. Η Αμερική είναι πολύ καλύτερη από τις σκηνές που βλέπουμε στην πρωτεύουσα…” ανέφερε δίχως ωστόσο να γίνει άμεσα γνωστό εάν η έκκλησή του θα εισακουστεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ…

Ορισμένες πρώτες πληροφορίες δεν απέκλειαν ο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει αργότερα κάποια σύντομη δήλωση με στόχο την αποχώρηση των διαδηλωτών από το Καπιτώλιο και την αποκατάσταση της τάξης.

Το μήνυμα Τραμπ μετά την έκκληση Μπάιντεν

Στο κάλεσμα του Μπάιντεν ανταποκρίθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος προβαίνοντας σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο στη συνέχεια ανάρτησε στο Τουίτερ.

“Ξέρω ότι πληγωθήκατε. Είχαμε εκλογές που μας τις έκλεψαν. Όλοι το ξέρουν. Ιδιαίτερα η άλλη πλευρά. Όμως πρέπει να επιστρέψετε στα σπίτια σας τώρα! Πρέπει να έχουμε ειρήνη και έννομη τάξη…. Δεν θέλουμε κανείς να τραυματιστεί. Είναι πολύ δύσκολη περίοδος. Αυτά συμβαίνουν όταν παίρνεται από μας, από μένα από τη χώρα. Αυτές ήταν εκλογές νοθείας…. Πρέπει να έχουμε ειρήνη. Πηγαίνετε στα σπίτια σας. Και πηγαίνετε ειρηνικά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος, επιμένοντας στις κατηγορίες περί “κλοπής” της εκλογικής “νίκης”…

Αντιδράσεις από το λόμπι αμερικανικών εταιριών κατά Τραμπ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το λόμπι Business Roundtable, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες, κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία στο Καπιτώλιο, η οποία προκλήθηκε από υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

“Το χάος στην πρωτεύουσα του κράτους είναι η συνέπεια παράνομων προσπαθειών για την αλλαγή των νόμιμων αποτελεσμάτων μιας δημοκρατικής εκλογής. Η χώρα αξίζει καλύτερα”, επέκρινε η ομάδα.

“Το Business Roundtable καλεί τον πρόεδρο και τις αρχές να θέσουν τέλος στο χάος και να διευκολύνουν μια ειρηνική πολιτική μετάβαση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα