ΑΘΗΝΑ
17:32
|
10.05.2024
Η υποστήριξη προς τον Χουάν Γκουαϊδό από τις δυτικές δυνάμεις εξασθενεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον πρώην ηγέτη της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως ενεργό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ωστόσο, με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να διατηρεί την εξουσία και να σαρώνει τις εκλογές του νομοθετικού σώματος τον περασμένο μήνα, η υποστήριξη προς τον Γκουαϊδό από τις δυτικές δυνάμεις εξασθενεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να αναφέρει την προσωπικότητα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως «ενεργό πρόεδρο» της χώρας, μετά τη λήξη της εντολής της ηγεσίας της Εθνικής Συνέλευσης την Τρίτη.

“Η Βενεζουέλα χρειάζεται επειγόντως μια πολιτική λύση για να τερματίσει το τρέχον αδιέξοδο μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου και διαπραγματεύσεων χωρίς αποκλεισμούς που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες, ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες”, δήλωσε ο Τζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει επικοινωνίες με όλους τους παράγοντες στην πολιτική και κοινωνική σφαίρα της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του «Χουάν Γκουαϊδό και άλλων εκπροσώπων της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης που εκλέχτηκε το 2015».

Η Κολομβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύτηκαν την Τρίτη ότι θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν την παλιά Εθνοσυνέλευση, η απομάκρυνση της οποίας ψηφίστηκε στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αν και εκλέχθηκαν 277 εκπρόσωποι στη νέα Εθνοσυνέλευση, η οποία πρόκειται να υπηρετήσει θητεία έως το 2026, ομάδες αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται ως «νομοθέτες» για ένα ακόμη έτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο του 2019, με παρότρυνση από την Ουάσινγκτον να ανακηρύξει τον αντικαταστάτη του πρώην αρχηγού της Εθνικής Συνέλευσης Νικολά Μαδούρο ως αρχηγού κράτους.

Η παύση αναφοράς στον Γκουαϊδό ως προέδρου έρχεται εν μέσω αλλαγής φρουράς στην Ουάσινγκτον: η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είχε ασκήσει πίεση στη διεθνή κοινότητα να αντικαταστήσει τον Μαδούρο, αλλά αυτή η απόπειρα κατέληξε σε αποτυχία.

Αντίθετα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα ήταν πρόθυμος να «διαπραγματευτεί» με τον Μαδούρο για να τερματίσει την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση και επιβεβαίωσε ότι δεν θα απαιτήσει την παραίτηση του σοσιαλιστή ηγέτη ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακρίβεια και τον υψηλό ΦΠΑ

UNRWA: Κλείνουν τα κεντρικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από εμπρηστική επίθεση

Βρετανία: Τέλος στο «Σχέδιο Ρουάντα» υπόσχεται ο Στάρμερ

Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα