ΑΘΗΝΑ
04:10
|
27.06.2024
Το Ιράν αυξάνει τη ρητορική «εκδίκησης» που σχετίζεται με την επέτειο της δολοφονίας του ανώτατου στρατηγού του, Κασέμ Σολεϊμανί, από τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νωρίτερα, ο Ιρανικός Στρατός ξεκίνησε διήμερες ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που αφορούσαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στη βόρεια επαρχία του Σεμνάν εν μέσω άλλης μιας αύξησης των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, με το Ιράν να αυξάνει τη ρητορική «εκδίκησης» που σχετίζεται με την επέτειο της δολοφονίας του ανώτατου στρατηγού του, Κασέμ Σολεϊμανί, από τις ΗΠΑ.

Το Ιράν επανέλαβε μια προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε κάθε επιθετικότητα από εχθρικές δυνάμεις στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος των Αρχηγών Προσωπικού των Ιρανών Ένοπλων Δυνάμεων Στρατηγός Μοχάμεντ Μπακερί προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας «έχουν το δάκτυλο στη σκανδάλη» για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Ο Μοχάμεντ Μπακερί κατηγόρησε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση από τον «τρομοκρατικό και εγκληματικό στρατό» των ΗΠΑ στην περιοχή καθώς μίλησε στο περιθώριο μιας μεγάλης κλίμακας ασκήσεων του Ιράν.

«Αν και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε πράξη επιθετικότητας και παραβίασης εναντίον οποιασδήποτε γειτονικής χώρας, είναι πλήρως έτοιμη [για να αντιμετωπίσει] οποιαδήποτε απειλή», ανέφερε ο στρατηγός Μπακιρί.

Καθώς μίλησε στο πλαίσιο της αυξημένης έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε:

«Οι ηρωικές μας Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τα δάχτυλά τους στη σκανδάλη, και σε περίπτωση του παραμικρού λάθους από τους εχθρούς, οι Ένοπλες Δυνάμεις σίγουρα θα δώσουν αποφασιστική απάντηση».

Νωρίτερα, ο διοικητής του τμήματος αεροδιαστημικής του σώματος των φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο Ταξίαρχος Αμίρ-Αλί Χατζιζαντέχ προειδοποίησε ορισμένες αραβικές χώρες της περιοχής για τις αρνητικές συνέπειες της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το “ισραηλινό καθεστώς”, λέγοντας ότι θα υποστούν τις περισσότερες ζημιές σε περίπτωση ενδεχόμενου πολέμου στην περιοχή.

«Εάν συμβεί κάτι εδώ (στην περιοχή) και ξεσπάσει πόλεμος, δεν θα κάνουμε καμία διάκριση μεταξύ των βάσεων των ΗΠΑ και των χωρών που τους φιλοξενούν», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ.

Αυξανόμενες εντάσεις Ιράν-ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν έρχονται στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας διήμερων ασκήσεων της Τεχεράνης που αφορούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στη βόρεια επαρχία του Σεμνάν.

Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Μαχμούντ Μουσαβί, τον αναπληρωτή διοικητή του στρατού για επιχειρήσεις, μονάδες από το Πεζικό, την Αεροπορική Άμυνα, το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία θα ασκούσαν «μάχη, επιτήρηση, αναγνώριση και ηλεκτρονικό πόλεμο» χρησιμοποιώντας «εκατοντάδες επιχειρησιακά» στρατιωτικά αεροσκάφη ».

Κατά συνέπεια, τα ναυτικά αεροσκάφη θα πετούσαν από πολεμικά πλοία στα νότια ύδατα της χώρας, καθώς τα UAV «αυτοκτονίας» διεξάγουν εξορμήσεις μεγάλου βεληνεκούς για να ακονίσουν τις δεξιότητές τους στην καταστροφή εχθρικών στόχων βαθιά στον εναέριο χώρο του εχθρού.

Οι ασκήσεις ακολουθούν την απόφαση των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου να αντιστρέψουν ένα αρχικό σχέδιο για την επιστροφή του αεροπλανοφόρου τους, του USS Nimitz, από τον Περσικό Κόλπο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ είχε εκδώσει την απόφαση λόγω αυτού που χαρακτήρισε ως ιρανικές απειλές «κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ».

Νωρίτερα, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 πέταξαν πάνω από τον Περσικό Κόλπο μετά από απευθείας πτήσεις προς την περιοχή, ενώ το πυρηνικό υποβρύχιο USS Georgia έφτασε στον Περσικό Κόλπο συνοδευόμενο από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Διάλογος ΗΠΑ-Τεχεράνης

Οι εξελίξεις έρχονται ως μέρος μιας επίδειξης δύναμης στον Περσικό Κόλπο από την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον πρόσφατα, συνοδευόμενη από επιθετική λεκτική κονταρομαχία μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της μονοετούς επετείου της δολοφονίας από τον αμερικανικό στρατό του κορυφαίου Ιρανού διοικητή αντι-τρομοκρατίας, του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων αλ-Κουντς της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης στις 3 Ιανουαρίου 2020, με το Ιράν να δεσμεύεται επανειλημμένα να εκδικηθεί τον θάνατό του.

Καθώς πλησίαζε η επέτειος της δολοφονίας, οι διμερείς εντάσεις, οι οποίες έχουν συνεχιστεί από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015 ή το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), τον Μάιο του 2018, ανέβηκε σε νέα ύψη.

Οι εντάσεις ξέσπασαν ξανά όταν η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη για μια πυραυλική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη στις 20 Δεκεμβρίου που σκότωσε έναν ντόπιο άμαχο.

Η επίθεση στη διεθνή ζώνη στη Βαγδάτη καταγγέλθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ως σχεδιασμένη από “πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν”, με την Τεχεράνη να απορρίπτει τους ισχυρισμούς.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απόπειρα πραξικοπήματος σε εξέλιξη, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Βολιβίας

Οι Χούθι λένε πως χτύπησαν το πλοίο MSC Manzanillo στη Χάιφα

ΟΗΕ: Καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν της Ρωσίας

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Σκηνικό αποκάλυψης» εάν επεκταθεί ο πόλεμος στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα