ΑΘΗΝΑ
17:35
|
25.04.2024
Σκηνές πρωτόγνωρης βίας εντός του κτίριου του κογκρέσου στην Ουάσιγκτον αντικατοπτρίζουν την μεγάλη πόλωση στους κόλπους του αμερικανικού λαού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκηνές πρωτόγνωρης βίας εντός του κτίριου του κογκρέσου στην Ουάσιγκτον εξελίσσονται από νωρίς το βράδυ αντικατοπτρίζοντας την μεγάλη πόλωση στους κόλπους του αμερικανικού λαού αλλά και τη βαθιά όξυνση της κρίσης του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον δείχνουν να δικαιώνουν αυτούς προβληματίζονταν γύρω από την πιθανότητα για έναν νέο αμερικανικό εμφύλιο, κυριολεκτικά, με όπλα…

Η (υποτίθεται…) καθιερωμένη και τυπική διαδικασία στο Κογκρέσο για την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένη, δίχως να είναι σαφές πότε και πώς ακριβώς θα συνεχιστεί!

Η εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπροστά το κτίριο του Καπιτωλίου, το απόγευμα και η επιμονή του πως του “έκλεψαν” τη νίκη στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη, τροφοδότησε την οργή εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να συγκεντρωθούν αμφισβητώντας μαζικά τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

“Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ” είχε πει στο πλήθος ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse. “Θα σταματήσουμε την κλοπή”, δήλωσε σιβυλλικά…Και συνέχισε: “Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως!”

Τα λόγια του προέδρου Τραμπ έβαλαν φωτιά στους φανατισμένους υποστηρικτές του.

Μέρος του πλήθους εισέβαλε λίγο μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδας) στο κτίριο του Καπιτωλίου προκαλώντας χάος και έκρυθμη κατάσταση με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του κτιρίου και το “κλείδωμα” αρκετών γερουσιαστών, βουλευτών, δημοσιογράφων και αστυνομικών σε τμήματα των εγκαταστάσεων.

Πυροβολισμοί και δακρυγόνα εντός του Κογκρέσου!

Δακρυγόνα αλλά και τουλάχιστον δύο πυροβολισμοί ακούστηκαν μέσα στο κτίριο μετά την είσοδο των διαδηλωτών σε εγκαταστάσεις του κογκρέσου.

Σύμφωνα με το CNN σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία μιας γυναίκας αφού πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο.

Protesters interact with Capitol Police inside the U.S. Capitol Building.

Ανεμπόδιστοι εκατοντάδες υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου μπαινόβγαιναν στις αίθουσες του κτιρίου του Κογκρέσου καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία και “κλοπή” της νίκης του ηγέτη τους…

Δεν δίστασαν δε να εισέλθουν και στην αίθουσα συνεδρίασης του κογκρέσου!

Την αρχή του χάους προκάλεσε η επιλογή δύο Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών της Αριζόνα να αμφισβητήσουν την ψήφο των εκλεκτόρων της πολιτείας.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε τους συναδέλφους του για τον κίνδυνο οποιασδήποτε άρνησης να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει “θανάσιμο” κίνδυνο για τη δημοκρατία.

“Εάν αυτή η εκλογή ακυρωθεί βάσει απλών ισχυρισμών των ηττημένων, η δημοκρατία μας θα εισέλθει σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο”, είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου που ξεκίνησε με τις αντιρρήσεις δύο εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Αυτά, ενώ νωρίτερα, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που έχει το θεσμικό ρόλο προεδρίας στο κογκρέσο δεν ενέδωσε στις πιέσεις του προέδρου Τραμπ να αμφισβητήσει την ψήφο του Κολεγίου των Εκλεκτόρων.

Nancy Pelosi Mike Pence take part in a joint session of Congress to certify the 2020 election results on Capitol Hill in Washington, US.

Μέσα στο χάος η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μιούριελ Μπόουζερ, επέβαλε 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18.00 το απόγευμα.

Οι καθυστερημένες εκκλήσεις του Τραμπ….για “ηρεμία”!

Περιμένοντας και αφήνοντας τα πράγματα “να εξελιχθούν” ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να απευθύνει έκκληση για ηρεμία, κατόπιν εορτής.

“Ζητώ από όλους στο Καπιτώλιο να παραμείνουν ειρηνικοί. Οχι βία! Θυμηθείτε, ΕΜΕΙΣ είμαστε το Κόμμα του Νόμου και της Τάξης-σεβαστείτε το Νόμο και τους σπουδαίους άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς. Σας ευχαριστώ!” έγραψε σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις του απερχόμενος πρόεδρος

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και η δήμαρχος της Ουάσιγκτον ζήτησαν από την Εθνοφρουρά να επέμβει στο Καπιτώλιο για να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Επικαλέστηκαν ορισμένες πηγές που ανέφεραν πως το Υπουργείο Άμυνας δεν είχε εγκρίνει μία τέτοια αποστολή της Εθνοφρουράς…

A protester is seen hanging from the balcony in the Senate Chamber in Washington, DC.

Νίκη των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε η νίκη και των δύο Δημοκρατικών υποψήφιων στις επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες της Γερουσίας στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Όσοφ συγκέντρωσε το 50,3% των ψήφων και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων. Η διαφορά του Όσοφ από τον αντίπαλό του είναι της τάξης των 24.860 ψήφων.

Νωρίτερα, είχε επιβεβαιωθεί η νίκη του Αφροαμερικανού πάστορα Ράφαελ Γουόρνοκ με 50,6% έναντι του 49,4% της Ρεπουμπλικάνας υποψήφιας Κέλι Λέφλερ για την μία από τις δύο έδρες της πολιτείας στη Γερουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα