ΑΘΗΝΑ
04:11
|
27.04.2024
Έντονη ανησυχία σε δεκάδες ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προκαλούν οι σκηνές χάους στην Ουάσιγκτον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρωτοφανείς σκηνές χάους που εκτυλίσσονται από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στο Καπιτώλιο και την “καρδιά” της Ουάσιγκτον προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις και έντονες αντιδράσεις σε δεκάδες ξένους ηγέτες και αξιωματούχους.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε ανησυχία για τις βίαιες σκηνές στην Ουάσινγκτον, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως “οι αμερικανικοί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ισχυροί….και θα επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα”.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε τον τερματισμό των «ντροπιαστικών εικόνων» στην Ουάσινγκτον τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «αντιπροσωπεύουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μετάβαση εξουσίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση να γίνει “σεβαστό το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε “σοκ” για το χάος στο Κογκρέσο χαρακτηρίζοντάς το «ναό της δημοκρατίας». Και κατέληξε: «Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,εξέφρασε εμπιστοσύνη για την «δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ», τονίζοντας πως ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές» και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, τονίζοντας: «Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε τα επεισόδια και τις σκηνές χάους στο Καπιτώλιο επισημαίνοντας:”Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστό”.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που κάλεσε τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εχθροί της δημοκρατίας θα χαρούν για αυτές τις αδιανόητες εικόνες από την Ουάσιγκτον. Τα ξεσηκωτικά λόγια εξελίσσονται σε βίαιες πράξεις – στα σκαλοπάτια του Reichstag και τώρα του Καπιτωλίου. Η περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του θα πρέπει επιτέλους να δεχτούν την απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και να σταματήσουν να ποδοπατούν την δημοκρατία»!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα