ΑΘΗΝΑ
08:03
|
16.05.2024
Η εκστρατεία των κομμάτων στο Κοσσυφοπέδιο αφορά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία στο Κοσσυφοπέδιο ενόψει νέας πιθανής διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες στις Βρυξέλλες με τη Σερβία με στόχο την “εξομάλυνση” των μεταξύ τους σχέσεων και την μεσοπρόθεσμη ένταξή τους στην ΕΕ.

Η εκστρατεία των κομμάτων στο Κοσσυφοπέδιο αφορά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου, που κήρυξε προ εβδομάδων η υπηρεσιακή πρόεδρος του κρατιδίου Βιόσα Οσμάνι.

Image

Η Οσμάνι ανέλαβε καθήκοντα προέδρου μετά την αναμενόμενη παραίτηση του προκατόχου της, που κρατείται σε φυλακή δικαστηρίου στη Χάγη όπου αναμένεται να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά την περίόδο 1998-2000, που ήταν αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Image

Ρόλο στη διεξαγωγή των εκλογών παίζει και η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) που διεμήνυσε ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες διαφάνειας, αξιοπιστίας χωρίς αποκλεισμούς και με βάση τα διεθνή πρότυπα».

Το Συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου με απόφασή του που εκδόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2020 έκρινε παράνομη την εκλογή της προηγούμενης κυβέρνησης του Αβντουλάχ Χότι – τον Ιούνιο του 2020 – και διέταξε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η κυβέρνηση Χότι κρίθηκε μη νόμιμη διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης με αναστολή για ποινικό αδίκημα και σύμφωνα με την νομοθεσία δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Κόσοβο το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (Vetevendosje – VV) του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός ‘Αλμπιν Κούρτι θα επικρατήσει άνετα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Κούρτι διετέλεσε πρωθυπουργός του Κοσόβου από τις 3 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Ιουνίου του 2020 και ανατράπηκε όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Καληδονία: Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης λόγω των ταραχών

Ιράν: Επίσημα αργία το Σάββατο και μείωση των εβδομαδιαίων εργατοωρών

Ρόμπερτ Φίτσο: Εκτός κινδύνου ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Απόπειρα κατά Φίτσο: Μεγάλος κίνδυνος για δημοκρατία και ειρήνη στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα