ΑΘΗΝΑ
23:35
|
24.01.2021
Νέο λοκντάουν από αύριο στο Ισραήλ παρά τη θεαματική πρόοδο των μαζικών εμβολιασμών...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα (λοκντάουν) τίθενται ισχύ από αύριο, Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι στο Ισραήλ για τουλάχιστον δύο βδομάδες με ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης για ένα 15ήμερο.

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των συνεχιζόμενων αυξημένων νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (ήταν περίπου 4580 το τελευταίο 24ωρο) αλλά και του υψηλού αριθμού νεκρών που ξεπερνούν συνολικά μέσα σε περίπου 11 μήνες τους 3.550 σε μία χώρα με πληθυσμό ανάλογο με εκείνον της Ελλάδας.

Είναι ωστόσο ενδιαφέρον πως τα μέτρα αυτά λαμβάνονται ενώ έχει ξεκινήσει και προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής και φυλετικής καταγωγής.

Σε αυτόν τον τομέα το Ισραήλ έχει καταφέρει να βάλει τα “γυαλιά” σε αρκετές δυτικές κυβερνήσεις καθώς ελίχθηκε με μεγαλύτερη ευελιξία εξασφαλίζοντας εγκαίρως εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρασκεύσασαν οι εταιρίες BionTech και Pfizer και τα οποία, ως σήμερα, εξακολουθούν να καταφθάνουν τμηματικά.

Η Ντιάν Λεβίν, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο της Ντόιτσε Βέλλε εξήγησε την επιτυχή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τονίζοντας: “Στην κοινωνία του Ισραήλ έχουμε μία εμφανή διάθεση να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτή την κατάσταση, να ανακτήσουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Από αυτή την άποψη, το εμβόλιο λειτουργεί με μία μεταφορική έννοια και ο κόσμος βλέπει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ξεφύγουμε από την πανδημία του κορωνοϊού”.

Israel Tel Aviv | Impfungen gestartet | Ichilov Krankenhaus

“Το κλειδί” της επιτυχίας

Το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν εξαρτά τις αποφάσεις του από έναν μεγάλο διακρατικό οργανισμό όπως π.χ. η ΕΕ που έχει βραδύτερους ρυθμούς λήψης αποφάσεων και αντιδράσεων, συνέβαλε αποφασιστικά σε συνδυασμό με δύο κρίσιμους παράγοντες: τον μικρό πληθυσμό των περίπου εννιά εκατομμυρίων κατοίκων και το γεγονός της σημαντικής ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας.

Στο Ισραήλ κάθε πολίτης οφείλει να εγγραφεί σε ένα από τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, που διαθέτουν δικές τους κλινικές.

Ο εμβολιασμός γίνεται μέσω των ταμείων, είτε σε αυτές τις κλινικές, είτε σε άλλα σημεία εμβολιασμού, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως το σύστημα υγείας είναι “παρόν” σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό οικισμό όπου υπάρχει τουλάχιστον μία κλινική! Συγχρόνως λειτουργεί κεντρικά μία ψηφιακή διασύνδεση όλων των μονάδων υγείας και με τον τρόπο αυτό όλοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Εθνική Φρουρά θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον έως τη δίκη Τραμπ

Πορτογαλία: Ο πρόεδρος ντε Σόουζα επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο

Πιθανό το νέο λοκντάουν στη Γαλλία

Συζήτηση Μεξικό – Ρωσίας για το Sputnik-V

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα