ΑΘΗΝΑ
10:12
|
20.04.2024
Νέες ηχηρές αποχωρήσεις από το επιτελείο του Τραμπ μετά το χάος στο Καπιτώλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με 306 ψήφους υπέρ έναντι 232 του Τραμπ το Κογκρέσο επικύρωσε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Κάμαλα Χάρις η αντιπρόεδρός του.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν , έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ , κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Νωρίτερα, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπρόσωπων απέρριψαν τις ενστάσεις κατά της εκλογικής νίκης του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις πολιτείες Πενσιλβάνια και Αριζόνα. Το σώμα αρχικά απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, απορρίπτοντας την ένσταση με 93 ψήφους έναντι 6. Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογή στη πολιτεία της Πενσυλβάνια όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά.

Η διαδικασία επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο διεκόπη χθες Τετάρτη μετά την εισβολή οπαδών και ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ στο κτίριο που στεγάζεται το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διαδικασία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την εκκένωση του κτιρίου και την απομάκρυνση των οπαδών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 52 συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια “ταυτοποίησης των ατόμων που υποκίνησαν τα βίαια επεισόδια στην Ουάσινγκτον”.

Νέες αποχωρήσεις από το επιτελείο του Τραμπ

Ο Μάτ Πότινγκερ, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η τελευταία αποχώρηση από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ. Το δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές κοντά στον Πότινγκερ, μετέδωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός αναπληρωτής υπουργός υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας “απογοητευμένος από την επίθεση που δέχθηκε το Καπιτώλιο”.

Νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για μαζικές αποχωρήσεις στελεχών του Λευκού Οίκου λόγω του χάους που επικράτησε εντός κι εκτός του Καπιτωλίου. Ανάμεσα στους παραιτηθέντες ήταν η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Σάρα Μάθιους, η επιτελάρχης της Μελάνιας Τραμπ, Στέφανι Γκρίσαμ και ο γραμματέας του Λευκού Οίκου, Ρίκι Νισέτα.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την Τζόρτζια

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν και τη δεύτερη έδρα για τη Γερουσία των ΗΠΑ στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια, δίνοντας στο κόμμα τον έλεγχο του σώματος και ενισχύοντας τις προοπτικές του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του. Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην Πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας Edison Research.

Με τη νίκη των Δημοκρατικών στην ψηφοφορία οι έδρες της Γερουσίας μοιράζονται 50-50 μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών και σε περιπτώσεις ισοψηφίας η ψήφος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις θα μετρά διπλή.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα