ΑΘΗΝΑ
16:11
|
20.05.2024
Ο 68χρονος Μέρικ Γκάρλαντ είναι επικεφαλής εφετείου και υπουργοποιείται 15 χρόνια μετά την προσπάθειά του να γίνει μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβεβαιώθηκε το όνομα του νέου υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Τζο Μπάιντεν. Είναι ο 68χρονος Μέρικ Γκάρλαντ που είναι σήμερα επικεφαλής του εφετείου της Ουάσινγκτον και το 2016 ήταν υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά ο διορισμός του αποτράπηκε από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει τον επικείμενο υπουργό Δικαιοσύνης και διάφορους άλλους διορισμούς σημαντικών αξιωματούχων απόψε γύρω στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) από το “στρατηγείο” που έχει στήσει στο Ουίλμινγκτον του Νταλαγουέρ.

«Οι διορισμοί αυτοί αντανακλούν τη βαθιά δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου στην επαναβεβαίωση του (ρόλου) του υπουργείου Δικαιοσύνης ως πυλώνα ανεξαρτησίας και ακεραιότητας και στο να διασφαλίσει πως ο υπουργός Δικαιοσύνης και η στενή ομάδα του είναι οι συνήγοροι του αμερικανικού λαού και όχι το δικηγορικό γραφείο του προέδρου», ανέφερε δηκτικά ανακοίνωση του επιτελείου του Μπάιντεν.

Biden selects Judge Merrick Garland for attorney general

Ο Μέρικ Γκάρλαντ θα αντικαταστήσει τον Γουίλιαμ Μπαρ, τον οποίο οι Δημοκρατικοί αποκαλούν «δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ» λόγω των πολλαπλών παρεμβάσεών του υπέρ του απερχόμενου προέδρου ή του στενού περιβάλλοντός του.

Μόλις ο διορισμός του Γκάρλαντ επιβεβαιωθεί από το Κογκρέσο, θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την ανεξαρτησία του υπουργείου του, να καθησυχάσει ένα μέρος των περίπου 110.000 υπαλλήλων του και να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις εις βάθος που έχει υποσχεθεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η αστυνομική ρατσιστική βία σε βάρος των Αφροαμερικανών, που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας από τον περασμένο Μάιο.

Ο Τζο Μπάιντεν, που ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες ενός πολύ κατασταλτικού ποινικού νόμου το 1994, υποσχέθηκε επίσης να αναπτύξει “εναλλακτικές λύσεις” στη φυλάκιση κυρίως για τους χρήστες ναρκωτικών.

Ο διορισμός του Γκάρλαντ ανακοινώνεται την επομένη της ανακοίνωσης της νίκης των Δημοκρατικών στις δύο κρίσιμες εκλογές για τη Γερουσία στην Τζόρτζια, που τους εξασφάλισε και των δύο σωμάτων του κογκρέσου τουλάχιστον ως τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: «Η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται» παρά τη λήξη της θητείας Ζελένσκι

Τζούλιαν Ασάνζ: «Πράσινο φως» για νέα έφεση κατά της απόφασης έκδοσης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα