ΑΘΗΝΑ
19:08
|
25.04.2024
Πέντε χρόνια χωρίς τον “Λευκό Δούκα” Μπόουι – Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του 65χρονου μοντέλου που σημάδεψε τον χώρο της μόδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 10 Ιανουαρίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τον θάνατο του “Λευκού Δούκα” της ροκ, Ντέιβιντ Μπόουι. Η Ιμάν, η γυναίκα που ο Μπόουι ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή που την είδε, έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Harper’s Bazaar UK, για τον γάμο της, τη ζωή της χωρίς τον Ντέιβιντ Μπόουι, την αγαπημένη της Σομαλία και τις προσδοκίες της από την αλλαγή της εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

Η Ιμάν από κορίτσι της πόλης ζει σήμερα απομονωμένη λόγω του λοκντάουν στο εξοχικό της στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το πρώην τοπ μοντέλο, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπη από τη Σομαλία είναι σήμερα 65 ετών, αλλά, όπως αναφέρει και η δημοσιογράφος που μίλησε μαζί της μοιάζει τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερη. “Φταίνε τα κιλά που πήρα με το λοκντάουν”, λέει η Ιμάν αστειευόμενη και συμπληρώνει, “είμαι Αφρικανή κι εμάς στην Αφρική δεν μας τρομάζουν τα χρόνια και τα γηρατειά. Είναι ένα προνόμιο”.

Η 65χρονη, η οποία παντρεύτηκε τον Μπόουι το 1992 αναφέρει για το άλλο μισό της που έφυγε από τη ζωή το 2016: “Ο Ντέιβιντ είναι καθημερινά στις καρδιές και στο μυαλό μας, για όλους μας. Ξέρεις, αυτή ήταν η αληθινή μου αγάπη. Η κόρη μου με ρώτησε κάποτε αν θα παντρευόμουν ξανά και είπα: “Ποτέ””.

«Κρύβεται σε κοινή θέα. Οι θαυμαστές του είναι ακόμα κοντά, η μουσική του είναι ακόμα επίκαιρη. Και την ημέρα του θανάτου του, πήγα μια πεζοπορία και ένα μπλε πουλί (bluebird) πέταξε μπροστά μου. Ένα μπλε πουλί απ’ όλα τα είδη!» τονίζει. (Στους στίχους του τραγουδιού Lazarus, του τελευταίου που κυκλοφόρησε όσο ήταν εν ζωή ο θρύλος της ροκ, γίνεται αναφορά σε bluebird).

Η Ιμάν πρόσθεσε για τη σχέση της με τον Μπόουι: “Δεν θα μπορούσε να ήταν πιο κανονική! Ήταν ένας πραγματικά καθημερινός γάμος”.
 
Η Ιμάν άφησε το Μανχάταν για μια νέα στην ύπαιθρο: “Ήρθε ο καιρός να αποσυρθώ, να ηρεμήσω. Ήμουν ανέκαθεν άνθρωπος της πόλης, αλλά τώρα πια έχω αρχίσει να εκτιμώ τις ομορφιές της υπαίθρου. Πηγαίνω πεζοπορία κάθε μέρα. Έχω αυτήν την υπέροχη θέα στα βουνά που αλλάζει κυριολεκτικά κάθε λίγα λεπτά”.

“Ο Ντέιβιντ ήταν ζωγράφος”, συνέχισε η Ιμάν, “η κόρη μου είναι ζωγράφος. Ποτέ δεν ζωγράφισα στη ζωή μου, οπότε το άρχισα. Έμαθα ότι δεν χρειάζεται να είμαι καλή σε κάτι για να αρχίσω να το κάνω. Απλά βγείτε από τον δικό σας τρόπο, προχωρήστε σε αυτό. Αισθάνομαι μοναξιά, αλλά είμαι από αυτούς τους ανθρώπους -που ευχαριστώ τον Θεό- που του αρέσει η παρέα μου”, πρόσθεσε.

Η Ιμάν και ο Μπόουι γνωρίστηκαν το 1990 μέσω ενός κοινού του γνωστού. Ο τραγουδιστής είχε πει παλιότερα για αυτήν τη συνάντηση: “Η έλξη μου για την Ιμάν ήταν άμεση και ολοκληρωτική. Δεν είχα κλείσει μάτι το βράδυ πριν από το πρώτο μας ραντεβού. Στο μυαλό μου ήταν δεδομένο ότι θα γινόταν η σύζυγός μου. Δεν έχω κυνηγήσει τίποτα άλλο στη ζωή μου με τόσο πάθος. Ήξερα ότι ήταν η μία και μοναδική”. Παντρεύτηκαν το 1992 και το 2000 γεννήθηκε η Λέξι-Αλεξάνδρα. “Ήταν ένας πολύ αστείος, ζεστός τζέντλεμαν – ξέρετε, όλοι λένε ότι ήταν πρωτοπόρος, αλλά όχι, του άρεσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να φοράει κοστούμι τριών κομματιών. Είχε μια όμορφη, συνηθισμένη ζωή και αυτό ήταν υπέροχο. Μπορούσαμε να ζούμε στη Νέα Υόρκη, να παίρνουμε την κόρη μας από το σχολείο, να περπατάμε παντού… Ξέρετε, εύχομαι να είχαμε περισσότερα χρόνια”  υπογράμμισε το πρώην μοντέλο.

Η Ιμάν γεννήθηκε στη Μογκαντίσου της Σομαλίας, κόρη ενός διπλωμάτη και μιας γιατρού. “Η μητέρα μου, μου έλεγε: ‘Να γνωρίζεις πάντα την αξία σου. Όταν κάτι δεν σου κάθεται καλά, να το εγκαταλείπεις. Να μην συμβιβάζεσαι ποτέ με τα λιγότερα”. Το πρώην μοντέλο λέει ότι θα ήθελε πολύ να επιστρέψει στην πατρίδα της, τη Σομαλία, αν ήταν πιο ασφαλής. “Μου λείπει το συναίσθημα του να αισθάνεσαι οικείος με τον τόπο σου. Να μην σαν κοιτούν σαν ξένο, σαν τον άλλον… Αυτό το συναίσθημα δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό ενός πρόσφυγα ή μετανάστη”. Η 65χρονη Ιμάν αναφέρει ότι η ξενοφοβική ρητορική του Τραμπ τα χρόνια της προεδρίας την έκαναν να νιώσει ξένη σε μια χώρα που έχει ζήσει 45 χρόνια. Αποκαλεί τις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες μια κοινωνία διχασμένη και νιώθει συγκρατημένη αισιόδοξη για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν: “Θα δούμε. Αν μη τι άλλο χρειαζόταν μια αλλαγή”.

Πηγή: Harper’s Bazaar, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Celebrities στα εστιατόρια

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα