ΑΘΗΝΑ
00:00
|
29.09.2024
Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά από έκκληση του Προέδρου Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά για να ανακόψουν την προέλαση των ανταρτών της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψουν την προέλαση των ανταρτών στην πρωτεύουσα, μετά από αμφισβητούμενες εκλογές.

Οι αντάρτες επιτέθηκαν σε δύο πόλεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το Σάββατο (9/1). Οι επιθέσεις στο Μπούρ, 440 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας και το Γκριμάρι, 300 χλμ βορειοανατολικά του Μπανγκούι, ήταν οι τελευταίες ενός συνασπισμού ένοπλων ανταρτών υπό την στήριξη του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ. Οι αντάρτες είχαν απειλήσει να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα και να διακόψουν τις γενικές εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Μποζιζέ από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Επιτέθηκαν σε πόλεις κοντά στο Μπανγκούι, αλλά δεν έφτασαν στην πόλη. 

Οι αντάρτες επιτέθηκαν στην αγορά της Μπουάρ νωρίς το Σάββατο και έντονες μάχες αναφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση. Ένας κάτοικος ανέφερε ότι οι αντάρτες απωθήθηκαν αλλά οι σποραδικοί πυροβολισμοί μπορούσαν να ακουστούν μέχρι την πόλη. Εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αρκετές δεκάδες κατοίκους να αναζητούν καταφύγιο σε έναν καθεδρικό ναό της πόλης. Στο Γκριμάρι, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι μάχες συνεχίστηκαν μέχρι το απόγευμα. 

Ο Πρόεδρος Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά ανακηρύχθηκε νικητής της ψηφοφορίας με ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, αποτέλεσμα που αμφισβητήθηκε έντονα, με πολλούς από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να ζητούν την ακύρωση των εκλογών και την επανάληψη της ψηφοφορίας, αναφέροντας παρατυπίες και χαμηλή προσέλευση μετά από βίαιες συγκρούσεις.

Η πλούσια σε χρυσό και διαμάντια χώρα επλήγη από ένα διαδοχικό κύμα βίας από το 2013 που ο Μποζιζέ εκδιώχθηκε.. Χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την βία και δήλωσε ότι η στρατιωτική πτήση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Τουαντερά και με την άδεια της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα. Τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν επίσης τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν σχολίασε το περιστατικό.

Η Γαλλία έχει ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενων στρατιωτικών παρεμβάσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν περίπου 13.000 άτομα των ειρηνευτικών δυνάμεων εκεί.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα