ΑΘΗΝΑ
02:00
|
28.06.2024
Το Ιράν σκοπεύει να απελάσει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, εκτός εάν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ έως την 21η Φεβρουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν σκοπεύει να εκδιώξει τους επιθεωρητές της Διεθνούς  Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, εκτός εάν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του έως την προθεσμία της 21ης ​​Φεβρουαρίου που έχει οριστεί από το κοινοβούλιο της χώρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός βουλευτή.

Το κοινοβούλιο θέσπισε έναν νόμο τον Νοέμβριο, ο οποίος υποχρεώνει την κυβέρνηση να παύσει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και να εντείνει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του ορίου που ορίζεται στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015, σε περίπτωση που δεν αρθούν οι κυρώσεις.

Ο βουλευτής Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί ανέφερε πως, εάν οι Αμερικανοί δεν άρουν τις οικονομικές, τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις έως την 21η Φεβρουαρίου, θα απελαθούν οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ από τη χώρα και θα τερματιστεί η εθελοντική εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Το Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι επανεκκίνησε τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20% σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, παραβιάζοντας το πυρηνικό σύμφωνο με μεγάλες δυνάμεις και πιθανώς περιπλέκοντας τις προσπάθειες του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επανένταξη στη συμφωνία.

Η Τεχεράνη αναφέρει συχνά ότι μπορεί να σταματήσει άμεσα τις παραβιάσεις της, εάν καταργηθούν οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Φωτιά σε δάσος της Αρκαδίας

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα