ΑΘΗΝΑ
11:46
|
13.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήρε όλους τους «αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς» στη σχέση της Ουάσινγκτον με την Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ήρε όλους τους «αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς» στη σχέση της Ουάσινγκτον με την Ταϊβάν, δημιουργώντας πιθανώς μια διένεξη με την Κίνα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν όταν αναλάβει το αξίωμα αυτό το μήνα.

«Οι δύο δημοκρατίες μας μοιράζονται κοινές αξίες της ατομικής ελευθερίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Πομπέο το Σάββατο σε δήλωση.

Η σημερινή δήλωση αναγνωρίζει ότι η σχέση ΗΠΑ-Ταϊβάν δεν χρειάζεται, και δεν πρέπει, να συγκρατείται από τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της μόνιμης γραφειοκρατίας μας.

Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ταϊβάν, και οι ΗΠΑ έχουν λειτουργήσει υπό έναν γεωπολιτικό συμβιβασμό με το Πεκίνο στις συναλλαγές τους με το νησί. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν τεχνικά την Ταϊβάν ως χώρα – μόνο 17 έθνη σε όλο τον κόσμο – και η Ουάσιγκτον αποκαλεί τη διπλωματική της έδρα στην Ταϊπέι το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν (ΑΙΤ), και όχι πρεσβεία ή προξενείο.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη «πολιτική της μίας Κίνας», οι ΗΠΑ ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί με την Ταϊβάν, τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, συμφωνώντας να δεχτούν τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της, ακόμη κι αν αποφεύγουν να αναγνωρίσουν επίσημα την κυριαρχία της.

Η Κίνα πιέζει σταθερά άλλα κράτη να σέβονται την διεκδίκηση κυριαρχίας της έναντι της Ταϊβάν. Για παράδειγμα, το Πεκίνο εξοργίστηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν στην Ταϊπέι, κάνοντάς τον τον υψηλότερο αμερικανό αξιωματούχο που στάλθηκε στο νησί εδώ και δεκαετίες.

Μόλις αυτήν την εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε σχέδια για τον Πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ να επισκεφθεί την Ταϊβάν για συναντήσεις στις 13-15 Ιανουαρίου με τους ηγέτες της. Η αποστολή της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη απάντησε αποκαλώντας την κίνηση «τρελή πρόκληση» και λέγοντας:

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για τη λάθος δράση τους.

Δεν είναι σαφές πόσο σημαντικά θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του Πομπέο. Ο Πομπέο δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβάλει «περίπλοκους εσωτερικούς περιορισμούς» στους διπλωμάτες του στις σχέσεις τους με τους ομολόγους του της Ταϊβάν για δεκαετίες. «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε αυτές τις ενέργειες μονομερώς, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κομμουνιστικό καθεστώς στο Πεκίνο», είπε. “ΟΧΙ πια.”

Όλες οι οδηγίες επικοινωνίας που είχαν εκδοθεί προηγουμένως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις σχέσεις με την Ταϊβάν είναι πλέον «άκυρες», δήλωσε ο Πομπέο. Όλα τα εγχειρίδια και τα εγχειρίδια που αποσκοπούν στη ρύθμιση της εμπλοκής εκτελεστικής εξουσίας με την Ταϊπέι μέσω οποιασδήποτε οντότητας εκτός του AIT ακυρώνονται.

Οι ΗΠΑ «διατηρούν σχέσεις με ανεπίσημους εταίρους σε όλο τον κόσμο και η Ταϊβάν δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε ο Πομπέο.

Η κίνηση έρχεται μόλις 11 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ορκομωσία του Μπάιντεν. Βάζει τον νέο πρόεδρο στην δύσκολη θέση να μπαίνει σε μια όλο και πιο τεταμένη σχέση με το Πεκίνο. Η αναστροφή της πολιτικής θα μπορούσε να είναι πολιτικά αδέξια, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι είναι επιεικής με την Κίνα και ότι έχει διεφθαρμένους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που αντιμετώπισε ο Τραμπ όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2016. Όταν ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα λίγες εβδομάδες αργότερα, προσπάθησε να αποφύγει να θεωρηθεί επιεικής απέναντι στη Μόσχα αφού κατηγορήθηκε ότι εκλέχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καταλονία: Νίκη Σάντσεθ αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Γερμανία: Δικαστήριο επικύρωσε τον χαρακτηρισμό «δυνητικά εξτρεμιστικό» για το κόμμα AfD

UNRWA: Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας

Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα