ΑΘΗΝΑ
13:36
|
22.11.2024
Το γραφείο Τύπου του Ερντογάν απορρίπτει το WhatsApp και η Άγκυρα προτρέπει τους Τούρκους πολίτες να χρησιμοποιούν εγχώριες εφαρμογές για την καταπολέμηση του “ψηφιακού φασισμού”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γραφείο Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να κλείνει τις ομάδες του WhatsApp για λόγους απορρήτου. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε αφού η Άγκυρα ζήτησε από τους πολίτες της μποϊκοτάζ της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στο Facebook.

Το Bloomberg ανέφερε πως από τη Δευτέρα, το Γραφείο μεταβαίνει στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων BiP, η οποία αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Turkcell, επικαλούμενο εσωτερικά μηνύματα του Γραφείου Τύπου που δημοσιεύτηκαν σε γκρουπ του WhatsApp.

Η απόφαση λαμβάνεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για το σχέδιο της WhatsApp να ξεκινήσει την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων με τη μητρική της εταιρεία Facebook. Η πολιτική τίθεται σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου και οι χρήστες που αρνούνται τους νέους όρους δεν θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι ενημερωμένοι όροι χρήσης αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει βασιστεί στο ζήτημα του απορρήτου για να προωθήσει εγχώριες εφαρμογές και υπηρεσίες διιαδικτύου.

Ο Αλί Ταχα Κοκ, επικεφαλής του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ότι οι εφαρμογές που κατασκευάζονται από το εξωτερικό περιέχουν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων και προέτρεψε τους Τούρκους πολίτες να στραφούν σε τοπικό και εθνικό λογισμικό, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διαφυλάξει τα δεδομένα της. “Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ας αντισταθούμε στον ψηφιακό φασισμό μαζί!” κατέληξε.

Το μήνυμα φαίνεται ότι έχει απήχηση, καθώς η Turkcell ανέφερε ότι περίπου ένα εκατομμύριο νέοι χρήστες εντάχθηκαν στο BiP Messenger τις τελευταίες 24 ώρες και πως η εφαρμογή έχει ληφθεί  53 εκατομμύρια φορές παραπάνω από την κυκλοφορία της το 2013.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον “ψηφιακό φασισμό”, υποστηρίζοντας ότι το μονοπώλιο του ελέγχου δεδομένων θα προκαλέσει καταστροφή στον κόσμο. Σε ομιλία του τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουμε στην ψηφιακή εποχή είναι το να παραμείνουμε “άνθρωποι”. Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί για αστυνόμευση πλατφορμών και ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για πολιτικές απόψεις που θεωρεί δυσάρεστες.


Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα