ΑΘΗΝΑ
13:24
|
07.05.2024
Ο ηγέτης του SNP προέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να πληρώσει αποζημίωση στη Σκωτία για τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον περασμένο μήνα, ο Σκωτσέζος βουλευτής Μάικ Ράσελ προειδοποίησε ότι το ΑΕΠ της Σκωτίας θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και έξι τοις εκατό τα επόμενα 10 χρόνια, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Ίαν Μπλάκφορντ, αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, προέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να πληρώσει δισεκατομμύρια λίρες σε αποζημίωση στη Σκωτία για τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit στη χώρα.

Την Κυριακή, ο Μπλάκφορντ κατηγόρησε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ως «καταστροφικό» βήμα και «εντελώς περιττή πράξη οικονομικού βανδαλισμού, που έχει επιβληθεί κατά της βούλησης της Σκωτίας».

“Οι Tories πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τις σκωτσέζικες επιχειρήσεις και να αποζημιώσουν τη Σκωτία για τη μακροπρόθεσμη ζημιά που κάνουν στην οικονομία μας – κοστίζοντάς μας δισεκατομμύρια σε χαμένο εμπόριο και ανάπτυξη”.

Ο ηγέτης του SNP απέρριψε τη συμφωνία Brexit ως κάτι που «έχει ήδη αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο φτωχότερο και χειρότερο – χωρίς απολύτως κανένα όφελος για τη Σκωτία».

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει τώρα να παράσχει ένα επείγον πακέτο αποζημίωσης πολλών δισεκατομμυρίων [λιρών] στη Σκωτία για να μετριάσει τη διαρκή βλάβη του Brexit που έχει γίνει σε σκωτσέζικες επιχειρήσεις, βιομηχανίες και κοινότητες», τόνισε.

Ο Μπλάκφορντ πρόσθεσε ότι οι Σκωτσέζοι «έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον τους […]» και ότι «ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τα συμφέροντα της Σκωτίας και τη θέση μας στην Ευρώπη είναι να γίνουμε μια ανεξάρτητη χώρα».

Ο Γραμματέας της σκιώδους κυβέρνησης επιπλήττει τον αρχηγό του SNP για την νύξη περί “αποζημίωσης”

Τα σχόλια του ηγέτη του SNP επικρίθηκαν από τον Ντιν Λόκχαρτ, τον υπουργό της σκιώδους κυβέρνησης των Συντηρητικών της Σκωτίας για το Σύνταγμα, την Ευρώπη και τις εξωτερικές υποθέσεις, ο οποίος είπε ότι το SNP «έχει και κάθονται περισσότερα από 700 εκατομμύρια λίρες πρόσθετης χρηματοδότησης για επιχειρηματική υποστήριξη λόγω COVID” που το κόμμα έλαβε από τον Καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ.

Ο Λόκχαρτ ισχυρίστηκε ότι “ούτε μία δεκάρα” αυτού του ποσού έχει σταλεί ακόμη σε “εταιρείες που αγωνίζονται λόγω των περιορισμών του lockdown”.

Κατηγόρησε το SNP ότι απέτυχε «στο καθήκον του να στηρίξει τις επιχειρήσεις στη Σκωτία να ετοιμαστούν για τις νέες εμπορικές ρυθμίσεις», πάνω από τέσσερα χρόνια μετά την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ.

“Δεν είναι διαφανείς για το πού έχουν ξοδέψει τη σημαντική χρηματοδότηση που έχουν λάβει για την προετοιμασία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου”, υποστήριξε ο σκιώδης υπουργός, απορρίπτοντας επίσης τις μόνιμες απαιτήσεις του SNP για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ως “απερίσκεπτες”.

The Union Flag and European Union flags flap in the wind prior a meeting between European Commission President Ursula von der Leyen and British Prime Minister Boris Johnson at EU headquarters in Brussels, Wednesday, Dec. 9, 2020

Ενώ ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Νικολά Στρουγκόν κατέστησε σαφές νωρίτερα ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της Σκωτίας τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Τζόνσον απέρριψε τέτοιες εκκλήσεις, λέγοντας ότι η προηγούμενη ψηφοφορία είχε ήδη επιλύσει το ζήτημα.

Το 2014, όταν ρωτήθηκαν εάν η Σκωτία “πρέπει να είναι ανεξάρτητη χώρα”, περίπου το 55,3% ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας και περίπου το 44,7% ψήφισε υπέρ της αλλαγής.

Τα Κυριακάτικα σχόλια του Μπλάκφορντ έρχονται μετά την ανακοίνωση της της 24ης Δεκεμβρίου από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν και του Τζόνσον ότι είχαν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία μετά το Brexit για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων που καθυστέρησαν λόγω των διαφορών των πλευρών σχετικά με την πρόσβαση στην αλιεία και για ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε κοινωνικά, εργατικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία ως «φανταστική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», ο υπουργός γραφείων του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκοβ, από την πλευρά του, παραδέχθηκε ότι «θα υπάρξει κάποια αναστάτωση» για τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμφωνία μετά το Brexit.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά από Βραζιλία, Βενεζουέλα κατά Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα