ΑΘΗΝΑ
05:53
|
26.04.2024
Δέκα ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αψηφά τις προειδοποιήσεις όλων των διεθνών οργανισμών για την ανθρωπιστική κρίση στη…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, κίνησε τις διαδικασίες για να εντάξει τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις όλων των διεθνών οργανισμών πως μια τέτοια ενέργεια θα επιδεινώσει την υφιστάμενη ανθρωπιστική κρίση σε μία από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου.

Εάν το Κογκρέσο δεν εμποδίσει τον Μάικ Πομπέο, οι αντάρτες Χούτι θα μπουν στη “μαύρη λίστα” των Ηνωμένων Πολιτειών στις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το δίκτυο France24 η εν λόγω απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να περιπλέξει τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες της ομάδας του Μπάιντεν για μια νέα διπλωματική προσέγγιση των διμερών σχέσεων με το Ιράν αλλά και την επαναξιολόγηση της αμερικανικής συμμαχίας με τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για την απόφαση αυτή προκειμένου να ενισχυθεί “η αποτροπή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων” των Χούτι και της “ανάμιξης του ιρανικού καθεστώτος”.

Το σιιτικό κίνημα Ανσαραλάχ των Χούτι υποστηρίζεται από το Ιράν στον πόλεμο εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον.

Τρία στελέχη του κινήματος θα εγγραφούν επίσης στη μαύρη λίστα, ανάμεσά τους ο ηγέτης του, ο Άμπντελ Μάλικ αλ Χούτι, σύμφωνα με τον Πομπέο. Η κίνηση έχει σκοπό να καταστούν οι Χούτι “υπεύθυνοι για τις τρομοκρατικές ενέργειές τους, ιδίως τις διασυνοριακές επιθέσεις τους που απειλούν άμαχους πληθυσμούς, υποδομές και τις θαλάσσιες μεταφορές”, ανέφερε ο Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση που σημειώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Υεμένης, Άντεν, και στοίχισε τη ζωή 26 ανθρώπων. Για την επίθεση η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης επέρριψε την ευθύνη στους Χούτι.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί φοβούνταν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιδίωκε να καταφέρει κάποιο μεγάλο διπλωματικό πλήγμα στο Ιράν μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020.  Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ εγείρει τον κίνδυνο να παραλύσει η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη και να προκαλέσει λιμό στην εμπόλεμη χώρα. “Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτοί οι προσδιορισμοί στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη”, σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επηρεάσουν ορισμένες δραστηριότητες στην Υεμένη καθώς και τις εισαγωγές ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ποινικοποίηση του ανθρωπιστικού μας έργου στην Υεμένη”, τόνισε τον Νοέμβριο ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Norwegian Refugee Council- NRC), Γιαν Έγκελαντ. “Θα έλθουμε αντιμέτωποι με ένα λιμό βιβλικών διαστάσεων, εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως τώρα όπου μονάχα ένα μέρος εκείνων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια”, είχε δηλώσει ο κ. Έγκελαντ στη συνέντευξή του στο Ρόιτερς αφού επισκέφθηκε τη Σαναά, το λιμάνι του Άντεν και την πόλη Άμραν της Υεμένης.

Πηγή: France24, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα