ΑΘΗΝΑ
16:39
|
24.04.2024
Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός Ιανουαρίου, δια στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μετά απο τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην πρόταση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

«Απευθύνω τώρα την πρόσκληση για να αρχίσουν εντός του Ιανουαρίου οι διερευνητικές. Άρχισαν επί Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργου Παπανδρέου έως το 2016. Διακόπηκαν διότι o Τσίπρας δεν ήθελε να συνεχιστούν. Το σκάφος μας Oruc Reis για 6 μήνες θα βρίσκεται στην περιοχή που ξέρετε. Πλέον δεν υφίσταται ζήτημα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία” είπε χαρακτηριστικά πετώντας την μπάλα στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν αναφέρθηκε σε άλλες λεπτομέρειες επί της ατζέντας των επαφών. Δεν ξεκαθαρίστηκε, δηλαδή, εάν η Τουρκία προσκαλεί ή όχι την Ελλάδα στις διερευνητικές με διευρυμένη ατζέντα ή με περιορισμένη θεματολογία, που αφορά τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, όπως υποστηρίζει και επιμένει η Αθήνα. «Η ημερήσια διάταξη των διερευνητικών είναι σαφής. Ό,τι συζητούσαμε πριν θα συζητήσουμε και τώρα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Την Κυριακή ο κ. Δένδιας είχε προϊδεάσει για θετική απόκριση της Ελλάδας σε πρόσκληση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει. 

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη αποστείλει επίσημη πρόσκληση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο και στενό συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και αν όλα εξελιχθούν ομαλά στους δύο πρώτους γύρους των διερευνητικών επαφών, θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Τίρανα.

Μάλιστα, ο Καλίν προανήγγειλε συνάντηση του Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα. «Ευχόμαστε και στις σχέσεις με την Ελλάδα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος μας είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν και στο τέλος του μήνα οι δυο πρόεδροι της Ε.Ε θα επισκεφθούν την Τουρκία. Για την προετοιμασία αυτής της επίσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών μας θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Υπάρχει το έδαφος για τη δημιουργία θετικού κλίματος». 

Όπως σημείωσε, στην επίσκεψη των δυο Ευρωπαίων αξιωματούχων θα συζητηθεἴ η συμφωνία για το προσφυγικό,η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και το άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία. Υπογράμμισε δε ότι «η ατζέντα των κυρώσεων έμεινε πίσω (στο παρελθόν)». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα