ΑΘΗΝΑ
03:46
|
19.04.2024
Εάν κριθεί πως υπάρχουν τα περιθώρια, το Πεντάγωνο μπορεί να προβεί ακόμη και σε επιχείρηση κατά του Ιράν, χωρίς να χρειάζεται την απόφαση του Κογκρέσου...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα από τα τελευταία ρεσιτάλ πολεμοκαπηλίας έδωσε απόψε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Με σύντομη ομιλία που έδωσε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην Εθνική Λέσχη Τύπου, στην Ουάσιγκτον, ισχυρίστηκε ότι η Αλ Κάιντα έχει βρει “καινούρια βάση” και πατρίδα στο Ιράν, δίχως να παρουσιάσει κανένα απολύτως τεκμήριο.

Η σκοπιμότητα του Πομπέο ενδεχομένως να είναι “σκοτεινή” και να συσχετίζεται με την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει εδώ και καιρό η απερχόμενη κυβέρνηση έναντι του Ιράν καθώς δείχνει αποφασισμένη να καθυστερήσει ή και να “τορπιλίσει” το ενδεχόμενο σύντομης (τουλάχιστον…) επαναφοράς των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Συμφωνία από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018 παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των άλλων συμβαλλόμενων μερών (η ΕΕ και τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή η Γαλλία, η Βρετανία, η Κίνα, η Ρωσία).

Γιατί ο Πομπέο επέλεξε μία βδομάδα πριν την αναλάβει η νέα κυβέρνηση να κάνει αυτές τις αναπόδεκτες ανακοινώσεις σε βάρος του Ιράν; Γιατί επιχείρησε να συνδέσει την ιρανική κυβέρνηση με την Αλ Κάιντα;

΄Ενας πιθανός, βασικός λόγος είναι πως, εάν κριθεί πως υπάρχουν τα περιθώρια, το Πεντάγωνο θα μπορέσει να προβεί σε μία “χειρουργική” ή και μεγαλύτερης εμβέλειας στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, χωρίς να χρειάζεται την απόφαση του Κογκρέσου.

Ας μην ξεχνάμε πως από το 2001 ως σήμερα οι αμερικανικές κυβερνήσεις που έχουν ακολουθήσει (Τζ.Ου.Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ) έχουν το ελεύθερο να εξαπολύουν στρατιωτικές επεμβάσεις…έναντι της Αλ Κάιντα υποτίθεται “για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Γιατί ακύρωσε ο Πομπέο το ταξίδι στις Βρυξέλλες

Κάτι άλλο που προκαλεί ανησυχία για το ποιος μπορεί να είναι ο απώτερος (και πολλαπλώς επικίνδυνος) στόχος των κατηγοριών που εξαπέλυσε απόψε ο Μάικ Πομπέο είναι η ξαφνική του απόφαση να μεταβεί αύριο (Τρίτη) και Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Αρχικά είχε προγραμματίσει συνάντηση (βράδυ Τρίτης) με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενδεχομένως με άλλα στελέχη χωρών-μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ή κάποιους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ.

Πιθανώς στόχος δεν αποκλείεται να ήταν μία εκ του σύνεγγυς βολιδοσκόπηση ώστε να δει εάν μπορεί να εξασφαλίσει “πράσινο φως” ή έστω μία σχετική “ανοχή” μπροστά σε ένα πιθανό στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν. Το πιο λογικό είναι να μην εξασφαλίσει ανοχή σε έναν τέτοιο εμπρηστικό σχέδιο…

Μεταξύ άλλων γιατί το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο,αφού μπορεί να υπερβεί τις διαστάσεις μίας νέας περιφερειακής κρίσης σε μία από τις πιο “ζέουσες” γεωπολιτικά περιοχές της Μέσης Ανατολής, του διεθνούς Εμπορίου, των διεθνών οδών και πηγών Ενέργειας: Τον Περσικό Κόλπο…

Είναι ενδιαφέρον πάντως πως τα σχέδια του Πομπέο για τις Βρυξέλλες ματαιώθηκαν λίγο μετά τις 20.00 μμ απόψε (ώρα Ελλάδας).

Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποφάσισε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον… για να διευκολύνει την “ομαλή μετάβαση” με το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αφορμή ωστόσο φαίνεται πως έδωσαν οι δηλώσεις του Λουξεμβούργιου ομολόγου του, Ζαν Άσελμπορν (που είτε μιλώντας από μόνος του, είτε σε συνεννόηση με άλλους ομολόγους του στην ΕΕ) χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ “πυρομανή πολιτικό που πρέπει να προσαχθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου”!

Όπως και να έχει, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αφενός πως στον Περσικό Κόλπο, κοντά στα στρατηγικά στενά του Ορμούζ, εξακολουθούν, εδώ και καιρό, να αρμενίζουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz καθώς και πυρηνικό υποβρύχιο, τορπιλάκατοι κ.α.

Αφετέρου ότι μέχρι να γίνει και επίσημα η μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση Τραμπ στην κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αποκλείεται να συμβούν πολλά. Συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ιδιαίτερα επικίνδυνων σχεδιασμών…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα