Τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους ανεπαρκείς κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας επιχείρησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντένα.
“Στερείται οποιαδήποτε σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις παντέντες και να παρασκευάζουμε στην Ελλάδα τα εμβόλια. Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση” είπε χαρακτηριστικά απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και τη σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών.
Δεν παρέλειψε να εξωραϊσει την κατάσταση ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα τα έχει καταφέρει… “σχετικά καλύτερα”.
Απέρριψε επίσης πως η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου ενώ διαβεβαίωσε πως “έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα”.
Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι ως το τέλος Μάρτη οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν εξασφαλίσει περίπου 4 εκατομμυρία δόσεις, “άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας”. Πρόσθεσε επίσης ότι από τον ερχόμενο μήνα θα δημιουργηθούν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα.
Για ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Ερωτηθείς για την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη την υποστήριξε με θέρμη λέγοντας πως “είναι καλύτερο να συζητάμε, από το να μην συζητάμε”.
Επέμεινε πως βασικό θέμα συζήτησης θα είναι “η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών”. Υποστήριξε πως η χώρα απέδειξε στην πράξη “πως μπορεί να λύσει ειρηνικά” διενέξεις.
Ανέφερε ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα μειώθηκαν το 2020 κατά 80% αποδίδοντάς το σε επιτυχείς κυβερνητικές αποφάσεις.
Ερωτηθείς για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, γκρίζες ζώνες κ.λπ. απάντησε ότι όπως καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τα συζήτησε, έτσι δεν θα τα συζητήσει και αυτή.
“Εχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης με την Τουρκία” τόνισε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι η πολιτική της όξυνσης δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την Τουρκία, επαναφέροντας τη γνωστή καραμέλα περί “επιπτώσεων” και “κυρώσεων” από την ΕΕ.