ΑΘΗΝΑ
12:39
|
26.06.2026
Οι όροι του δανείου δεν έγιναν άμεσα γνωστοί ωστόσο συνοδεύονται συχνά με επαχθείς αντιλαϊκές πολιτικές και απαιτήσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκταμίευση δανείου ύψους 246 εκατομμυρίων δολαρίων στην χρεοκοπημένη οικονομία του Λιβάνου ενέκρινε σήμερα το απόγευμα η Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη ενός στοιχειώδους “διχτυού” κοινωνικής ασφάλισης σε μία χώρα που παλεύει να επιβιώσει υπό την πίεση της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης αλλά και των δραματικών επιπτώσεων της φονικής έκρηξης της 3ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι όροι του δανείου δεν έγιναν άμεσα γνωστοί ωστόσο συνοδεύονται συχνά με επαχθείς αντιλαϊκές πολιτικές και πιέσεις για κατάργηση κρατικών επιδοτήσεων σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης κ.α.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Σάροτζ Κουμάρ ισχυρίστηκε πως το δάνειο δίνεται για να αντιμετωπιστούν τα “επαναλαμβανόμενα σοκ στην οικονομία των νοικοκυριών”.

Το πρώτο μέρος του δανείου που είναι περίπου 200 εκατομμύρια θα δοθεί ως οικονομική βοήθεια σε λίρες Λιβάνου σε περίπου 786.000 πολίτες μέσω προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας.

Ενα άλλο μέρος του δανείου θα δοθεί αφενός για την κάλυψη του κόστους των εκπαιδευτικών δαπανών για περίπου 87.000 μαθητές γυμνασίων και λυκείων και αφετέρου για την πραγματοποίηση της πρώτης επίσημης απογραφής του πληθυσμού από το…1932!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκη για τους ενοικιαστές της Νέας Υόρκης: «Φρένο» στην απληστία των ιδιοκτητών με καθολικό πάγωμα ενοικίων

Τι έδειξε το Μουντιάλ για την Τουρκία του Ερντογάν

Ιρανικά πυρά στο πλοίο Ever Lovely που προσπάθησε να περάσει δίχως συνεννόηση

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσφεύγει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα