ΑΘΗΝΑ
22:23
|
05.07.2024
Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές εταιρίες που θεωρεί ότι συμμετέχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2 πως είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που υποπτεύεται ότι βοηθούν την Ρωσία στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει έναν τελικό γύρο κυρώσεων κατά του έργου. Εντός των επόμενων ημερών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να δημοσιεύσει σχετική έκθεση για τις εταιρείες που πιστεύει ότι εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού. 

Εταιρείες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην έκθεση είναι αυτές που παρέχουν ασφαλιστικό έργο, είτε βοηθώντας στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού είτε παρέχοντας πιστοποίηση για τον κατασκευαστικό εξοπλισμό του έργου. 

Η κατασκευή του αγωγού, αξίας ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της Ρωσίας στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, καθώς ο Nord Stream 2 προβλέπει την κατασκευή δύο σειρών αγωγού φυσικού αερίου με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τις ρωσικές ακτές μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ενώ οι ΗΠΑ, είναι αυτές που προωθούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο τους στην Ε.Ε., καθώς και στην Ουκρανία.

Τον Δεκέμβριο του 2019, επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον των εταιριών που συμμετείχαν στην κατασκευή του αγωγού; με αποτέλεσμα η ελβετική εταιρεία Allseas να αποχωρήσει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθυνε ερώτημα προς τις εταιρείες τον Οκτώβριο του 2020 εάν συμμετείχαν στο Nord Stream 2 και αν συνεχιζόταν οποιαδήποτε εργασία μετά τις 15 Ιουλίου και ζήτησε να πληροφορηθεί την αξία οποιωνδήποτε υπηρεσιών ή υποστήριξης. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προειδοποίησε τους επενδυτές των αγωγών Nord Stream 2 και Turkstream της Ρωσίας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν ενώπιων κυρώσεων, βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions του 2017.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Ποια η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Στάρμερ

Ο Πάπας αφόρισε Αρχιεπίσκοπο αφού κρίθηκε ένοχος για σχίσμα

Αστυνομία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις 6/7 στο Παλαιό Φάληρο

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα