ΑΘΗΝΑ
11:10
|
23.04.2024
Σε εντελώς αντιθετική τροχιά βρίσκονται οι αναγνώσεις των φοιτητικών παρατάξεων για το σχέδιο νόμου που επιφέρει τις σημαντικές αλλαγές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εντελώς αντιθετική τροχιά βρίσκονται οι αναγνώσεις των φοιτητικών παρατάξεων για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» που επιφέρει τις σημαντικές αλλαγές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που για δεκαετίες αγωνίστηκαν για ελεύθερα και σύγχρονα πανεπιστήμια». Κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγγελίες του υπουργείου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τον έλεγχο εισόδου στα ΑΕΙ, το ανώτατο όριο φοίτησης και την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλαγές τις οποίες επικροτεί.

Από την άλλη πλευρά, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας κάνοντας χθες αναφορά στο νομοσχέδιο στο πλαίσιο ανακοίνωσής της δήλωσε: «Κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και διοίκηση δεν έχουν πει ούτε λέξη για τις ανησυχίες των φοιτητών, την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση ψήφισε προϋπολογισμό με νέα μείωση για τα πανεπιστήμια  που ψυχορραγούν οικονομικά, ενώ ετοιμάζει νομοσχέδιο που αφορά στον τρόπο εισαγωγής, το όριο φοίτησης, στην εργαλειοποίηση της αξιολόγησης για την περιστολή της κρατικής δαπάνης και στην περαιτέρω σύνδεση των πανεπιστημίων με τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τις σπουδές μας. 

Αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές θέλει να τις προστατέψει από την εναντίωση των φοιτητών και των εργαζομένων με την ένταση της καταστολής με ένα τρίπτυχο μέτρων: Ιδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, συστήματα παρακολούθησης και έλεγχος πρόσβασης – αυστηροποίηση του ποινικού οπλοστασίου, ειδικά για φοιτητές. Στοχεύοντας να προχωρήσουν κι άλλο οι επιδιώξεις της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες μέρες πλήθος πανεπιστημιακών έχει κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της συλλογής υπογραφών ενάντια στην σύσταση αστυνομικού σώματος εντός των πανεπιστημίων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα