ΑΘΗΝΑ
04:32
|
26.04.2024
Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που «πέρασε» μόνον με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, μόνον με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο που προβλέπει ετήσιο γραπτό διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο δημόσιο, στήριξε μόνον η ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην παρθενική του ομιλία στην Ολομέλεια με τη νέα του ιδιότητα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των μετακλητών, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις ενστάσεις που διατυπώνει. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, κατέθεσε στοιχεία που αποτυπώνουν μείωση των μετακλητών επί ημερών ΝΔ. Όπως είπε, επικαλούμενος στοιχεία από το μητρώο δημόσιων υπαλλήλων, το 2018 οι μετακλητοί εκτός ΟΤΑ, ανέρχονταν σε 2.020, ενώ σήμερα είναι 910. Σε ότι αφορά στους επιστημονικούς συνεργάτες βουλευτών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το 2018 ήταν 580 και σήμερα 566.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, είπε ότι επί ΝΔ οι μισθοί των μετακλητών αυξήθηκαν έως 70%, ενώ ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Π. Πολάκης, είπε ότι ο κ. Βορίδης δεν προσμετρά τους μετακλητούς της γραμματείας της πρωθυπουργίας, που όπως είπε αυξήθηκαν από 140 επί Α. Τσίπρα σε 500 επί Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τους μετακλητούς του υπουργείου Μετανάστευσης και τους μετακλητούς της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είναι 350.

Για ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα είχε μιλήσει νωρίτερα ο τέως υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που προώθησε προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Για κατεδαφίσεις κι όχι μεταρρυθμίσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ που παρενέβη στη συζήτηση και υποστήριξε ότι ανοίγει κερκόπορτα για ρουσφετολογικές προσλήψεις και τακτοποιήσεις ημετέρων. «Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την αξιοκρατία στο δημόσιο», είπε από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης και ζήτησε τη μονιμοποίηση των 16.000 συμβασιούχων στο δημόσιο και μαζικές προσλήψεις σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες υπηρεσίες.

Από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή των πολιτών, ενώ έντονη κριτική στις προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις άσκησε από το ΜέΡΑ 25 η Φωτεινή Μπακαδήμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα