Φοιτητές και εκπαιδευτικοί απαντούν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα ενάντια στο “αποφασίζομεν και δατάσσομεν” -διυπουργικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη αλλά και με διαμαρτυρίες στα Προπύλαια, στο υπουργείο Παιδείας, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στο υπουργείο Μακεδονία Θράκης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
“Θα μας βρουν μπορστά τους!” απαντούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, (14/1) στις 12:00 κινητοποίηση στα Προπύλαια ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, επισημαίνοντας ότι “το φοιτητικό κίνημα, μαζί με όλη την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα και τον κόσμο της εργασίας, θα δώσουν τη μάχη” ενάντια στα αυταρχικά σχέδια Χρυσοχοΐδη-Κεραμέως.
“Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!”, προειδοποιούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 12:00 στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στα Ιωάννινα, στην Περιφέρεια.
Παράλληλα, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και Συλλόγους Γονέων δίνουν ραντεβού έξω από το υπουργείο Παιδείας, στις 14:00, σήμερα Πέμπτη (14/1), διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων από την κυβέρνηση.
«Για μια ακόμα φορά όμως, όπως και τον Ιούνιο, όπως και το Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα, εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα δίκαια αιτήματα, που ήδη από τον περασμένο Μάιο, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει διατυπώσει και διεκδικήσει», τονίζει η ΔΟΕ.
«Η κυβέρνηση ας αφήσει το υποκριτικό ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στους μαθητές και ας πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα, που παραμένουν επίκαιρα, για να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα με ασφάλεια και υγιεινή για όλους», επισημαίνει η ΟΛΜΕ.
Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία
Τσουνάμι των κινητοποιήσεων και στην Θεσσαλονίκη όπου ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ καλούν σε δυναμική διαμαρτυρία (με δίωρη στάση) σήμερα Πέμπτη (14/1) στη 1.00 μ.μ., έξω από το ΥΜΑΘ διεκδικώντας “Ανοιχτά και ασφαλή Σχολεία”.
Παραθέτουμε τα αιτήματα των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους:
- Ανοιχτά σχολεία με μέτρα προστασίας (15 παιδιά ανά τμήμα, ιχνηλατήσεις, τεστ, διορισμός καθαριστριών κ.ά.)
- Μαζικοί εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών
- Στήριξη της δημόσιας Υγείας, άνοιγμα ΜΕΘ, μόνιμοι διορισμοί προσωπικού, μαζικά δωρεάν τεστ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
- Ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες χωρίς συγχρωτισμό
- Όχι στην τηλεβαθμολόγηση των μαθητών, στο πέρασμα απουσιών και στο προχώρημα της ύλης με κλειστά σχολεία
- Να αποσυρθούν τα σχέδια αλλαγής στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
- Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων, να μην ισχύσει φέτος στην Α΄ Λυκείου
- Όχι στη διάλυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
- Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος
- Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Να καλυφθούν όλα τα κενά τώρα
- Κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων και μετατροπή τους σε κανονικές προσλήψεις αναπληρωτών
- Όχι στον εμπαιγμό των απορριφθέντων λόγω παραβόλου
- Να σταματήσουν οι διώξεις, να καταργηθούν τα πρόστιμα σε αγωνιστές
Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια
Σημειώνεται ότι το διυπουργικό σχέδιο νόμου που παρουσίασαν χθες Τετάρτη (13/1), η Νίκη Κεραμέως και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εισαγάγει σαρωτικές αλλαγές στα ελληνικά πανεπιστήμια θεσμοθετώντας την αστυνόμευση και ποινές που θα ξεκινούν από την απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις και την προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και θα φτάνουν έως και την οριστική διαγραφή και την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.
Πειθαρχικές ποινές
1. Οι πειθαρχικές ποινές που θα επιβάλλονται σε φοιτητή, αν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα είναι οι εξής:
α) έγγραφη επίπληξη,
β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους,
γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος,
δ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν (1) ως είκοσι τέσσερις (24) μήνες και,
ε) οριστική διαγραφή.